Luister
Live
15 september 2022 - 15:42
Deel dit artikel:

Schoolkinderen worden volop betrokken bij herdenking van bevrijding Cranendonck

De jaarlijkse herdenking van de bevrijding in Cranendonck vindt plaats op zaterdag 17 september, dit jaar voor de zeventigste keer. Het scholenproject is een belangrijk element binnen de organiserende stichting. Ze willen de schooljeugd al vroeg betrekken bij de bewustwording rondom thema’s als oorlog, vrede en vrijheid.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Monique Duisters

Dit jaar zijn ze welkom op vele scholen in Cranendonck. In de gastles wordt gepraat over onze bevrijding, de jodenvervolging, hongerwinter en het verzet. Kinderen krijgen informatie, mogen vragen stellen, kijken naar een informatief filmpje en luisteren tot slot naar het verhaal van een veteraan.

Aan de kinderen wordt gevraagd een gedicht te maken over oorlog, vrede of vrijheid. Het mooiste gedicht wordt bij het monument, waar de klas is uitgenodigd, voorgelezen door de winnaar. Bij het monument zijn meerdere werkjes voor schoolkinderen. Ze lopen mee met het bevrijdingsvuur, mogen helpen bloemen leggen en krijgen de gelegenheid om zelf een bosje bloemen (liefst uit eigen tuin) bij het monument neer te leggen. Bovendien zorgen ze ervoor dat kinderen vooraanstaan, zodat ze alles goed kunnen zien.

Overzicht van herdenking op 17 september

Op 17 september wordt er bij acht monumenten in Cranendonck stilgestaan bij de bevrijding van onze gemeente. Dat zal dit jaar voor de zeventigste keer plaatsvinden. Ze hebben één persoon in hun midden die al die zeventig keer heeft meegedaan en dat is Ger Barents. Bij het laatste monument staan ze hierbij stil.

Het programma gaat als volgt: beginsignaal, bevrijdingsvuur ontsteken, voorlezen van het verhaal dat bij het betreffende monument hoort, toespraak van burgemeester en wethouders, bloemlegging door het college van B&W en schoolkind, één minuut stilte, bloemlegging familie en schoolkinderen, The Last Post, gedicht door schoolkind en het eindsignaal.

Tijden bij de monumenten

- De Pan Maarheeze: 13.50 uur
- Jan Verheesplein Maarheeze: 14.20 uur
- Jan Maasplein Soerendonk: 14.50 uur
- Monument Gastel: 15.50 uur
- Monument De Toom: 16.20 uur
- Monumenten Budel-Dorplein: 16.50 uur
- Herdenkingskapel Budel: 17.25 uur

Veteranenmis

Om 19.00 uur is er in de Onze Lieve Vrouw Visitatie-kerk in Budel een veteranenmis waar de bevrijdingsviering wordt afgesloten. Hierbij zijn veel oud-militairen (veteranen) aanwezig. Ook hier is iedereen welkom.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug