Luister
muziek
05 Mei 2023 05:38
Deel dit artikel:

Dit oorlogsverhaal uit Budel-Dorplein grijpt je aan: majoor Greenall werd slechts 24 jaar

Op de foto zie je majoor Terence Haigh Greenall, waarnaar in Budel-Dorplein een straat is vernoemd. Op onder meer die manier wordt de Britse soldaat nooit vergeten. Hieronder lees je zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Terence Haigh werd op 21 mei 1920 geboren als zoon van Humphrey Greenall en zijn vrouw Mabel Elizabeth. Zij woonden in het Engelse Surrey. Terence was hun jongste zoon. Hij ging op 14 oktober 1939 in dienst, kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op 30 mei 1941 werd hij ingedeeld bij de Royal Northumberland Fusiliers en werd uiteindelijk bevorderd tot majoor. In september 1944 maakte Terence deel uit van het 3de Reconnaissance Regiment. Zij verblijven in Budel-Dorplein bij de familie Dor.

Mijn

Op 20 oktober 1944 gaan de 27-jarige sergeant Frank Thomas Reed en majoor Terence Haigh Greenall in hun legervoertuigje bij Vierlingsbeek op verkenning. Plotseling is er een enorme explosie, waarbij Reed direct om het leven komt en Greenall ernstig gewond raakt. De Dingo-auto is op een Duitse mijn gereden.

Tweede slachtoffer

Beide mannen worden naar het veldhospitaal in Oploo vervoerd, waarna Reed begraven wordt op de tijdelijke begraafplaats aan de Deurneseweg. Greenall wordt verpleegd in het veldhospitaal. Het is niet duidelijk of het met zijn verwondingen te maken heeft, maar uit de rapporten blijkt dat hij op 29 oktober 1944 overlijdt ten gevolge van een hersenvliesontsteking. Hij is slechts 24 jaar geworden. Na negen dagen eist de Duitse mijn dus alsnog een tweede slachtoffer. Majoor Terence Haigh Greenall wordt naast sergeant Reed begraven aan de Deurneseweg in Oploo.

Een gezicht geven

Op 28 januari 1946 worden de mannen herbegraven op Overloon War Cemetery. Terence Haigh Greenall ligt begraven in graf II.A.2. en Frank Thomas Reed ligt naast hem in graf II.A.1. Al deze gegevens zijn afkomstig van de website van de Stichting Overloon War Cronicles, waar een aantal mensen elk Brits graf een 'gezicht' wil geven.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Terence Haigh Greenall van het Britse leger
Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie