Luister
muziek
01 April 2023 09:14
Deel dit artikel:

Mariëtte van Wissen: 'Je niet gezien en gehoord voelen is de belangrijkste oorzaak van weerstand'

HEEZE - Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft vanaf vandaag elke maand een column op Punt24. Mariëtte schrijft over haar werk als relatietherapeut, EMDR-therapeut, coach, conflictbemiddelaar en als extern vertrouwenspersoon. “Een breed pallet aan hulp, maar dat houdt het voor mij afwisselend”, vertelt Mariëtte.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

“’s Morgens begeleid ik bijvoorbeeld een stel in een zware huwelijkscrisis, en ’s middags mediate ik in een maatschap. Veel van mijn werkzaamheden hebben met conflicten te maken. Ik vind dat machtig interessant.”

Relatietherapie

“Mijn praktijk is gevestigd op een bedrijventerrein, dus lekker anoniem voor mijn cliënten die komen voor relatietherapie; nooit een bekende uit het dorp die ziet dat je mijn praktijk binnenwandelt. Ik doe dit werk al zo lang: mijn cliënten waarderen die kennis en ervaring en senioriteit. Ze merken ook dat ik niets gek vind van wat ze vertellen.”

Mediation

Als mediator bemiddelt Mariëtte bij conflicten in (familie)bedrijven en ook bij ruzies in families. “De oorzaak van een conflict is vaak dat je je niet gehoord of gezien voelt en dus niet serieus voelt genomen. Door jarenlange ervaring in bemiddeling kom ik altijd snel tot de kern van een conflict.”

EMDR

Als EMDR-therapeut begeleidt Mariëtte mensen die last hebben van trauma’s. “Dat kan een ongeluk zijn geweest, of misbruik, of bijvoorbeeld verlies van een geliefde”, vertelt Mariëtte. “EMDR is een fantastisch en snelwerkende methode bij traumaverwerking. Ik werk met een moderne EMDR-kit: een lichtbalk, koptelefoon en pulsoren voor in de hand. Voor mij is het nog steeds bijzonder om te zien hoe snel EMDR werkt en wat voor positief effect het heeft.”

Vertrouwenspersoon

Mariëtte: “Het werk van vertrouwenspersonen staat nu dagelijks in de spotlights omdat steeds meer slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag hun ervaringen delen. Vertrouwenspersonen kunnen veel betekenen voor het sociale veiligheidsgevoel van medewerkers. Ikzelf kan ook met management en directie meedenken over het beleid op het gebied van psychosociale veiligheid.”

In haar werk, ook in haar werk als trainer communicatie en persoonlijke ontwikkeling, heeft Mariëtte veel aan haar ruime achtergrond als journalist en communicatieadviseur. “De woorden en de taal die mensen gebruiken, zeggen mij veel. Beroepsmatig stel ik al 40 jaar vragen en daarmee kom ik snel tot de kern van waar het écht om gaat. Cliënten zijn regelmatig verbaasd over de inzichten die ze in één sessie opdoen, terwijl het probleem waarvoor ze komen al jaren speelt. Voor mij zijn gesprekken als het schillen van een appel: ik schil door tot ik bij de kern kom en die kern, dat klokhuis, is waar het écht om gaat, de oorzaak van het probleem.”

Voor meer informatie: www.vanwissenmediation.nl

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie