Mariëtte van Wissen heeft een coachingspraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut, EMDR-therapeut, professioneel mediator en extern vertrouwenspersoon.
Elke maand schrijft zij op Punt24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft. De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl
Een vraagje: hoeveel stress heb jij afgelopen jaar ervaren? Weinig, gemiddeld, veel? De kans is groot dat je een negatief beeld hebt bij stress: slecht voor je lichaam en een burn-out ligt op de loer. Door veel stress kun je zelfs jaren eerder overlijden door ziektes aan je hart en bloedvaten. Allemaal waar. Maar mensen die eerder sterven door stress, zijn niet gestorven aan de stress zelf, maar aan het idee dat stress heel gevaarlijk voor hen was. Als je ontspannen tegenover je eigen stressgevoelens kunt staan, dan kun je zelfs veel langer leven dan mensen zonder stress. Dat toont een groot Amerikaans onderzoek aan waarbij 30.000 Amerikanen acht jaar lang werden gevolgd.
Als de cijfers van het onderzoek kloppen, dan zou de 15e doodsoorzaak ter wereld zijn: een stressvol leven hebben geleid mét het idee dat stress heel slecht voor je was. Even voor het beeld: Parkinson is bijvoorbeeld de 14e doodsoorzaak en suïcide staat op 10.
Meer ontspannen en meer de positieve kant zien van stress kunnen je lichaam en geest veel gezonder maken. Denk bijvoorbeeld: mijn snel pompende hart bereidt me voor op actie, als ik sneller adem gaat er meer zuurstof naar mijn hersenen en kan ik beter denken, als er meer adrenaline stroomt, voel ik minder pijn. Stressvolle momenten bij positieve mensen leiden bij hen zelfs tot dezelfde biologische reacties als vreugde en moed.
Deze onderzoeksgegevens zouden veel impact moeten hebben op het werk van coaches en therapeuten, zeker bij diegenen die gespecialiseerd zijn in stress en burn-out. Zij zouden bij cliënten dan niet zozeer moeten werken aan stressvermindering, maar wel aan hun houding ten opzichte van stress.
Een interessante gedachte, ook voor mij als coach/therapeut.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android