Luister
muziek
02 Augustus 2023 11:47
Deel dit artikel:

Column: 'Sombere muziek werkt goed bij een sombere stemming'

Je zou het niet verwachten, maar sombere muziek werkt goed bij een sombere stemming. Lees de nieuwe column van Mariëtte van Wissen over muziek en emoties.

cranendonck24
  / advertorial
Advertentie

Ze voelt zich alleen als ze loopt in de stad
En ze kijkt in het raam, ziet een ander staan
En ze weet wie het is
maar ze wil haar niet zijn
En ze gaat door met de schijn
En ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

Deze tekst komt uit het liedje ‘Ze huilt maar ze lacht’ van zangeres Maan.
Een cliënt liet mij drie maal het liedje horen omdat dit liedje precies beschrijft hoe zij zich voelt. “Ik doe vrolijk, maar ik ben het niet’. Ze zet het nummer vaak op repeat omdat ze zich herkent in elk woord. “Het lijkt wel of het speciaal voor mij geschreven is.”
Ik maak het vaker mee dat cliënten muziekteksten aanhalen om mij uit te leggen hoe ze zich voelen. En ik begrijp dat volkomen. Muziek kan je verdriet en andere emoties verwoorden: je woede, de leegte die je voelt, je wanhoop, onzekerheid of frustratie, maar ook een lentegevoel, of je verliefdheid.

Maar soms is het ook gewoon de muziek zelf die enorm binnenkomt. Zo moest ik eens subiet mijn auto op de vluchtstrook zetten toen ik voor het eerst de ‘Sound of silence’ op de radio hoorde, gezongen door de band Disturbed. En bij het vioolspel van Itzhak Perlman in het themanummer van de film Schindlers’ List krijg ik nog steeds acute ademnood, misschien ook omdat ik dan de filmbeelden voor me zie.

Hersengebieden

Als je naar muziek luistert, worden tegelijkertijd allerlei verschillende hersengebieden actief. En luister je naar muziek die je mooi vindt, dan maken je hersenen dopamine aan, hetzelfde stofje dat vrijkomt als je bijvoorbeeld iets lekkers eet, of verliefd bent. Muziek prikkelt ook de motorische hersengebieden, waardoor je wilt dansen (nou ja, niet iedereen).

Je zou het misschien niet verwachten maar uit onderzoek is gebleken dat het goed kan helpen om naar sombere muziek te luisteren als je zelf somber bent. Je zou denken dat je dan juist vrolijke muziek op moet zetten, maar sombere muziek werkt dus goed bij een sombere stemming. Waarom? Omdat de muziek op dat moment op dezelfde golflengte zit als jij, voel jij je onbewust begrepen en kun je je in de muziek(tekst) verplaatsen. Hierdoor kun je je eigen emoties beter begrijpen en verwerken en voel je je na het luisteren van deze muziek vaak beter.

Mijn cliënt zit nu na enkele sessie nog op de golflengte van ‘Ze huilt maar ze lacht’. Dat blijft een prachtig nummer maar er komt nieuwe muziek bij op haar playlist. We werken er hard aan om daar The Climb van Miley Cyrus van te maken. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie