Luister
muziek
30 September 2023 08:12
Deel dit artikel:

Column: 'Vertel het maar, Mariëtte, moeten we gaan scheiden?'

"We horen graag van jou of we wel of niet moeten gaan scheiden", zei een koppel tegen mij dat zich meldde voor relatietherapie. Die (begin)vraag krijg ik vaker van koppels: "Vertel het maar. Wat moeten we doen?" Dan leg ik uit dat het niet aan mij is om daarover te adviseren of te beslissen. "Maar jij hebt lange ervaring als relatietherapeut. Dan heb je toch wel een beeld hoe wij ervoor staan, wat wij moeten doen", zei een man. "Sterker", vulde hij aan, "eigenlijk betalen we jou om te horen wat we moeten doen. Want we komen er zelf niet uit. ’t Is toch geen gekke vraag?!"

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Nee, als therapeut snap ik deze vraag van wanhopige cliënten heel goed, maar ik zou een hele slechte therapeut zijn als ik zou zeggen: "Nou, ik heb jullie nu twee sessies meegemaakt en, sorry, ik zie geen toekomst meer voor jullie samen. ’t Was niks, ’t is niks en ‘t wordt niks."

Wat doe ik dan wél als relatietherapeut? Ik spiegel gedrag, ik vraag door tot de kern naar wat er écht aan de hand is in de relatie, naar wat de oorzaken zijn van de problemen en naar wat er speelt bij de cliënten afzonderlijk. Regelmatig oefen ik gesprekstechnieken met cliënten. En ik kijk vooral naar wat er tussen koppels aan tafel gebeurt, of juist niet gebeurt en niet wordt gezegd. Elke beweging, elk woord, elke blik, elke toon van de stem geeft mij informatie waar ik iets mee kan.

Wát ik doe als relatietherapeut, zag ik geweldig verwoord in deze zin: I do not fix your problems. I fix your thinking. Then you fix your problems yourself.

Ik los dus niet de problemen op van koppels, ik help ze aan inzichten in hun problemen en vervolgens kunnen ze zelf overwogen beslissingen nemen. Ja, ik schil (soms pijnlijk) met mijn vragen door tot de kern van wat er echt speelt. Confronterend? Jazeker. Soms zijn cliënten helemaal op na een sessie. Maar wat ik altijd terugkrijg: "Hier hebben we écht wat aan!"

Oplossingen?

Ik kijk wel eens op websites van andere relatietherapeuten. Sommige therapeuten beloven ‘oplossingen aan te reiken’. Heel bijzondere beloftes vind ik dat. Het woord oplossingen in relatie tot welke vorm van hulpverlening dan ook, vind ik eng en zelfs bedrieglijk. Waar het in relatietherapie om gaat, is dat cliënten weer leren met elkaar te communiceren, leren elkaar beter te begrijpen, elkaar weer te zien en te horen, weer verbinding met elkaar gaan voelen. Maar dat moeten ze toch echt zelf leren en gaan doen, terwijl ik de vaak intense processen begeleid. Maar oplossingen aandragen? Als ik dat echt zou kunnen, was ik nu multimiljonair en lag ik aan een cocktail te lurken in een hangmat op Bali. Maar liever werk ik hard met mijn cliënten in mijn praktijk in Heeze. Zodat ze uiteindelijk tot belangrijke inzichten komen en hun eigen problemen kunnen fixen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie