Luister
muziek
29 Oktober 2023 11:40
Deel dit artikel:

Column: 'Ik ben geen Meryl Streep, maar rollenspellen geven mijn cliënten inzichten'

Als coach speel ik tijdens een sessie wel eens advocaat van de duivel. Dan ben ik bijvoorbeeld de manipulerende moeder, of de briesende leidinggevende met wie mijn cliënt problemen heeft. Ik kondig dat nooit aan als: ‘Nu gaan we een rollenspel doen’, want dan zouden de meeste cliënten gillend de deur uitrennen. Maar het rollenspel sluipt er eigenlijk vanzelf in tijdens een sessie.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

In relatietherapie neem ik wel eens de rol op me van een van de partners. Soms valt de mond van die persoon open als die zichzelf ziet en hoort ruziën, eisen stellen, dreigen, terugtrekken, praten in als…dan-formuleringen en mij zinnen hoort uitspreken als: ‘Iedereen vindt jou een slappeling, dat vind ik niet alleen’. Terwijl ik alleen maar het gedrag en de taal neerzet die mij beschreven zijn. Niets meer, niets minder.

Als een rollenspel op natuurlijke wijze in een sessie plaatsvindt, blijkt alle cliënten het heel nuttig en inzichtgevend te vinden. Het duurt meestal ook maar enkele seconden voordat de cliënt in zijn/haar natuurlijke rol zit als kind van de manipulerende moeder, weer in de schulp kruipt voor de briesende leidinggevende, of krimpt voor een autoritaire vader. Dus ze zetten hetzelfde gedrag neer als buiten mijn praktijkruimte. En natuurlijk gaan we daarmee aan de slag.

Rollenspellen, om die term toch maar te gebruiken, zijn in veel gevallen nuttig. Ik speel soms ook rollen in mijn communicatietrainingen, die ik enkele dagen per week geef. Dan speel de beschreven lastige collega, de dominante CEO, de veeleisende leidinggevende, of een onredelijke klant. De deelnemers ervaren dan zelden dat ze in ‘een rol’ zitten. Ze vinden het ‘echt’.

Met de opgedane inzichten oefen ik met cliënten en deelnemers aan mijn trainingen om effectiever of assertiever gedrag in te zetten. Ik ben verre van een Meryl Streep, maar ik kom uiteindelijk wel ergens met mijn cliënten en de deelnemers. En dat is precies waarom is coach en trainer ben: om mensen tot inzichten te brengen.

En om het allemaal nog beter te maken, volg ik momenteel een opleiding tot trainingsacteur. Vanaf januari 2024 mag ik mezelf professioneel trainingsacteur noemen. Een geweldige start van een nieuw jaar.  

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie