Luister
muziek
24 Juli 2024 15:48
Deel dit artikel:

Opvanglocatie tussen Leende en Maarheeze haalt energie uit zon en waterstof

Sinds begin juni biedt Landgoed Mariahoeve in Leende, in de buurt van Maarheeze, onderdak aan 150 Oekraïense vluchtelingen in dertig woonunits. Naast de humanitaire inspanningen heeft de locatie ook een stap gezet richting een duurzame energievoorziening. Alle woonunits verbruiken uitsluitend elektriciteit die ter plaatse wordt opgewekt.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Gemeente Heeze-Leende
Advertentie

Er wordt gebruikgemaakt van een innovatieve combinatie van batterijopslag, zonnepanelen en een waterstofaggregaat om in de energiebehoefte van de bewoners te voorzien. Een waterstofaggregaat is een duurzaam en uitstootvrij alternatief voor traditionele dieselaggregaten.

Batterijopslag

De gemeente Heeze-Leende legt uit: "Door middel van zonnepanelen op de woonunits wordt elektriciteit opgewekt die wordt opgeslagen in een groot aantal batterijen. Alles wat overtollig is, wordt teruggeleverd aan het net. De batterijopslag heeft een vermogen dat groot genoeg is om de minder zonnige dagen te kunnen overbruggen."

Energie in de winter

Voor de echt donkere dagen in de winter is de opwekking van enkel zonne-energie niet voldoende om in de energiebehoefte te voorzien. Daarvoor wordt de waterstofcel ingezet. Deze zorgt ervoor dat naast de (geringe) zonne-energie de batterijopslag wordt aangevuld met elektriciteit, gegenereerd vanuit waterstof dat in grote cilinders veilig is opgeslagen. Dit zorgt voor een betrouwbare energievoorziening die de donkere wintermaanden overbrugt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie