Waterschap De Dommel en partners hebben bewezen dat biologisch plastic kan worden gemaakt uit reststromen van rioolwaterzuivering. Dit plastic, Caleyda genaamd, is een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic en een veelbelovende stap in de richting van een circulaire economie.
Het PHA2USE-project, waaraan onder meer STOWA, HVC, Paques Biomaterials en diverse waterschappen meewerkten, toont aan dat zuiveringsslib waardevol kan worden hergebruikt. “Dit project past perfect bij de duurzaamheidsdoelen van de waterschappen,” vertelt Bas Peeters, voorzitter van de PHA2USE-stuurgroep en bestuurslid van Waterschap De Dommel. “We willen in 2035 klimaatneutraal zijn en in 2050 volledig circulair.”
Hoewel het project nu is afgerond, stopt de ontwikkeling van Caleyda niet. In Emmen komt een speciale fabriek waar het biologisch plastic verder wordt ontwikkeld door Paques Biomaterials. Volgens Peeters is dit een belangrijke stap: “We hebben bewezen dat Caleyda op grotere schaal kan worden gemaakt. Dit biedt kansen voor bedrijven om duurzame producten te maken zonder schadelijke microplastics.”
De nieuwe fabriek kan een voorbeeld worden voor andere waterschappen en helpt om rioolslib nog beter te benutten. Caleyda heeft de potentie om de plasticproductie wereldwijd duurzamer te maken.
Met dit project zetten waterschappen een belangrijke stap richting een circulaire toekomst, waarin afval wordt omgezet in waardevolle grondstoffen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android