Inwoners van Brabant willen een snelle en gezamenlijke aanpak tegen overstromingen in de regio. Dat blijkt uit een online raadpleging van het programma Hoogwater Aanpak Brabant-Oost (Howabo), waaraan ruim 2.150 mensen deelnamen. De deelnemers spraken zich duidelijk uit voor technische maatregelen die snel effect hebben, ook al zijn die duurder en nemen ze veel ruimte in beslag.
De online raadpleging vond eerder dit jaar plaats op initiatief van de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, in samenwerking met gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat. Inwoners kregen vragen voorgelegd over mogelijke keuzes in de aanpak van hoogwater: snel of langzaam effect, duur of goedkoop, natuur of woningbouw?
Uit de resultaten blijkt dat veiligheid voor veel inwoners de hoogste prioriteit heeft. Zij pleiten voor directe actie om de regio ’s-Hertogenbosch beter te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast benadrukken ze het belang van samenwerking: water stopt immers niet bij gemeentegrenzen. Bijna de helft van de deelnemers vindt dat niet alleen de overheid, maar ook inwoners zelf een rol moeten spelen in het voorkomen van wateroverlast.
Maatregelen als groene daken, regentonnen en het verwijderen van tegels uit tuinen worden door deelnemers genoemd als manieren waarop burgers kunnen bijdragen. Zulke ingrepen vertragen de afvoer van regenwater en helpen zo om wateroverlast te beperken.
Bij het maken van keuzes vinden inwoners natuur en woningbouw het belangrijkst. Recreatie en landbouw worden minder vaak als prioriteit genoemd. Binnen die voorkeur zijn er verschillen: sommige deelnemers zetten vooral in op behoud van natuur, anderen juist op woningbouw. Toch blijken de meningen tussen verschillende doelgroepen en woonplaatsen opvallend gelijk: of men nu in de stad of op het platteland woont, de uitkomsten komen sterk overeen.
De raadpleging kreeg gemiddeld een 7,4 als rapportcijfer. Voor de betrokken bestuurders een bevestiging dat inwoners deze manier van meedenken waarderen. "Dank aan iedereen die de tijd heeft genomen om hun inzichten met ons te delen. Die zijn heel waardevol. Ze maken onderdeel uit van de afwegingen voor het vervolg, zodat we goed onderbouwde besluiten kunnen nemen", zegt Vincent Lokin van waterschap De Dommel.
Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas vult aan: "Veiligheid staat voorop, maar we begrijpen ook dat er aandacht moet blijven voor de leefbaarheid van het gebied. Aan ons de taak om samen met de gemeenten, provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat te komen tot een oplossingenpakket dat in balans is."
De komende periode onderzoeken de Howabo-partners elf mogelijke oplossingen. Deze worden beoordeeld op haalbaarheid, betaalbaarheid, uitvoerbaarheid en milieueffecten. De resultaten, waaronder de uitkomsten van deze raadpleging, worden afgewogen in een planMER. In 2026 volgt het voorstel voor het definitieve maatregelenpakket. Inwoners krijgen dan opnieuw de kans om mee te denken.
De regio rond ’s-Hertogenbosch moet 36 miljoen kubieke meter water kunnen opvangen – vergelijkbaar met 300 miljoen gevulde badkuipen. Dat vraagt om keuzes, samenwerking en betrokkenheid van iedereen. Het programma Howabo bundelt de krachten van waterschappen, gemeenten, provincie en Rijk om deze uitdaging aan te gaan.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android