Luister
muziek
4 november 2020 - 09:27
Deel dit artikel:

Bert Nabuurs was jarenlang een markante pastoor in Maarheeze

Dit verhaal gaat over pastoor Bert Nabuurs. Een markant figuur, die jarenlang bij het altaar stond in de Sint Gertrudiskerk in Maarheeze. Hij was onder meer typerend voor de geur die hij met zich meedroeg.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Pastoor Bert Nabuurs is geboren in Wanroij op 10 augustus 1922. Het gezin telde negen kinderen waarvan Bert de op een na jongste was. Na de lagere school ging hij naar het Klein Seminarie en tijdens de Tweede Wereldoorlog bezocht hij het Groot Seminarie. Op 15 juni 1946 werd hij tot priester gewijd.

Nadat hij op diverse plaatsen de nodige ervaring had opgedaan als kapelaan werd hij eerst pastoor in Bergeijk en in mei 1975 ging hij aan de slag als pastoor van de Sint Gertrudisparochie van Maarheeze. In 1979 gaf pastoor Nabuurs een boekje uit bij gelegenheid van de 500ste verjaardag van de Mariaklok van de parochie van Maarheeze.

Sigarenrook
In 1987 is in samenwerking met de heemkundekring het boekje 'Monument van Liefde' samengesteld ter gelegenheid van het 75 jaar in gebruik zijn van de Sint Gertrudiskerk. In die tijd hielden pastoors op toerbeurt op de pastorie een maandelijkse bijeenkomst, de zogenaamde ‘pastoorskrans’. Op deze ‘kransen’ werden diverse parochieaangelegenheden besproken, maar ook de aangename dingen des levens werden tijdens de ‘krans’ niet vergeten. Menige fles wijn werd ‘soldaat’ gemaakt. Typerend voor pastoor Nabuurs was ook de geur die hij met zich meedroeg: als hij ergens binnen was geweest, hing er steevast een walm van sigarenrook.

De pastoor vierde in 1986 zijn 40-jarig priesterjubileum. Op 1 juli 1988 ging hij met emeritaat en ging in Koningslust wonen. Hij bleef echter wekelijks de Heilige Missen verzorgen in bejaardenhuis Marishof.

Overlijden
Hij overleed geheel onverwacht in Koningslust op 19 augustus 2001 en is begraven in Maarheeze. Zoals hij dat wilde: niet op een speciale plek, maar gewoon tussen zijn oud-dorpsgenoten met dezelfde grafsteen als die van de andere graven. Nabuurs werd 79 jaar.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie