Luister
muziek
9 april 2021 - 09:20
Deel dit artikel:

Brabander vormt uitzicht van de toekomst met Panorama Brabant 2050

Panorama Brabant 2050 is een virtuele verkenning en verbeeldt de toekomst van het Brabantse land. Wat zijn mogelijke toekomstbeelden? Op welke manier spelen boeren hier een rol in? Hoe grootschalig is de natuur? Maar ook welke invloed heeft de keuze voor een landschap op onze portemonnee, de werkgelegenheid en op ons dagelijks eten? De verkenning start bij de Brabander. Want met zijn dagelijkse keuzes in de supermarkt en buiten in het groen vormt de Brabander het uitzicht van de toekomst.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Wie Brabant zegt, zegt… ja wat eigenlijk? Is Brabant het gemoedelijke platteland met coulissen, dorpsweggetjes, kerken en kroegen? Of is Brabant heel wat meer en heel wat anders? Vast staat dat het Brabants Panorama wordt gevormd door boeren, burgers en natuurbeheerders. En daarmee ook dat het Brabants Panorama steeds zal blijven veranderen. Natuurbeheerders en boeren zijn daarover samen voortdurend in gesprek.

Hendrik Hoeksema (bestuurder ZLTO): “De natuur kan niet zonder de boer en andersom. Daarom hebben boeren en natuurbeheerders de handschoen van Panorama Brabant 2050 opgepakt. Het belangrijkste oogmerk is dat er een brug geslagen wordt tussen de consument, de boer en het landschap. De consument heeft zelf invloed op zijn uitzicht. Dat mag duidelijk zijn.”

De rol van de Brabander is van wezenlijk belang. Het is echter lastig om de toekomst te verbeelden. Panorama Brabant 2050 plaatst de bewoner centraal midden in het Brabantse veld. De Brabander neemt virtueel een kijkje in de toekomst langs vier scenario’s. Op basis van twaalf vlugge vragen over voedsel, landschap en economie vormt de bewoner het uitzicht van de toekomst.

Ga mee op virtuele verkenning op Brabantse bodem. En ontdek de directe relatie tussen het eten op tafel, het frisse ommetje in het groen en het landschap. De verkenning start hier: panoramabrabant2050.nl.

Nieuw perspectief
Een nieuw perspectief laten lonken voor boeren in het landschap. Dat is het doel van project Brabants Bodem. Dit project wortelt in het Van Gogh Nationaal Park. Een groot gebied tussen de steden Den Bosch, Tilburg en Eindhoven met een uitloper naar Breda. Boerenorganisatie ZLTO, het Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en provincie Noord-Brabant trekken de kar. Dat nieuwe perspectief moet ervoor zorgen dat de boeren die al eeuwenlang het aanzien van het gebied in belangrijke mate bepalen dat ook kunnen blijven doen. En wel op een manier dat het landschap zijn hoge kwaliteit behoudt en verder ontwikkelt.

Jan Baan (directeur Brabants Landschap): “Natuur en landbouw liggen in elkaars verlengde. Beide delen een vitale bodem met voldoende water. Beide werelden hebben elkaar veel te bieden en vormen samen ons Brabants landschap. Elke boer die stopt is een verlies. Het landschap heeft er dus ook belang bij dat er nieuwe perspectieven lonken voor de boer.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie