Luister
muziek
23 december 2021 - 05:56
Deel dit artikel:

Remco en Britt gaan huizenmarktcrisis te lijf in Budel: 'We willen eigen woningen ontwikkelen'

Remco van Ool (27) en Britt Engelen (29) roepen inwoners op om zich te melden als zij op zoek zijn naar een woning in Budel, maar door de oververhitte woningmarkt daar niet aan kunnen komen. Ze hopen zo een collectief te vormen van particulieren, die samen een nieuwbouwproject uit de grond kunnen stampen.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - CPO Os Moen
Advertentie

Dat de huizenmarktcrisis heel veel mensen raakt, blijkt wel uit de reacties die op social media volgen als Remco en Britt hun nieuws de wijde wereld ingooien. Het tweetal komt volgens eigen zeggen niet in aanmerking voor een sociale (huur)woning en de overhitte woningmarkt maakt het voor hen onmogelijk om een eigen woning te kopen. Daarom zijn ze gestart met het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in gemeente Cranendonck. Hierbij zijn particulieren als toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouwproject.

Eigen woningen ontwikkelen

Het heet in dit geval CPO Os Moen. "Al sinds april van dit jaar zijn wij met de gemeente Cranendonck in gesprek over het realiseren van een eigen CPO-project in Budel", vertellen de initiatiefnemers Remco en Britt. "Vanuit het project willen wij op korte termijn onze eigen woningen ontwikkelen met gelijkgestemde personen uit Cranendonck. We denken hierbij aan (koop)woningen die beschikbaar zijn en blijven voor een- of tweepersoonshuishoudens." Het initiatief voor dit project is ontstaan in samenwerking met Stichting Samenbouwen.in. "Begin 2022 zullen wij in samenwerking met deze stichting een bijeenkomst organiseren om belangstellenden verder te informeren."

Tijd voor actie

De woonvisie van de gemeente Cranendonck biedt voor CPO Os Moen in ieder geval perspectief. Daarin staat beschreven dat de gemeente 'een CPO-verband beschouwt als een mooie vorm van particuliere realisatie vanuit burgerparticipatie'. Volgens de woonvisie van de gemeente Cranendonck werkt de gemeente vlot en tonen zij lef. "De woonvisie van de gemeente is positief, nu is het tijd voor actie en snelle procedures om gezamenlijk de huidige woningnood aan te pakken en te voorkomen dat wij buiten Cranendonck moeten gaan wonen", aldus Remco en Britt. De komende periode lopen de gesprekken met de gemeente door, in de hoop dat er een betaalbaar stuk grond kan worden aangekocht. Hierover zullen ook gesprekken gaan plaatsvinden met de raadsleden.

Huizenzoekers kunnen zich melden

De initiatiefnemers zijn nu ook op zoek naar inwoners die eigenaar zijn van een stuk grond in of grenzend aan Budel, wie deze voor een betaalbare prijs willen verkopen aan CPO Os Moen. "Gedacht kan worden aan inwoners met een grote tuin of een gebouw dat gesplitst kan worden in meerdere eenheden." Het is nog onduidelijk hoe groot het perceel mag zijn dat ze kunnen en mogen gaan gebruiken voor het project. "Echter willen wij wel al alle geïnteresseerden de kans geven om zich vrijblijvend bij ons in te schrijven. Op het moment dat duidelijk is welke mogelijkheden de gemeente voor ons heeft, zullen wij bovenaan de lijst starten met het inventariseren of de interesse nog adequaat en passend is voor de situatie. Voor die tijd is het in ieder geval kosteloos en worden er vooralsnog geen acties van je verwacht. Behalve ons te helpen met het onder de aandacht brengen van ons CPO-project binnen je sociale contacten, zodat het belang van de woningnood beter zichtbaar wordt voor de gemeente en er actie ontstaat."

Aanmelden

Wil jij je graag inschrijven voor deze CPO-lijst, stuur dan een e-mail naar cpo.osmoen@gmail.com en maak jouw vrijblijvende interesse kenbaar. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer, geboortedatum, woonplaats, werk en functie en het aantal personen in het huishouden. Ze werken op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie