Luister
muziek
25 januari 2023 - 06:04
Deel dit artikel:

Dementie treft 1 op de 9 Cranendonckse senioren in 2050

Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Noord-Brabant dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Zéker in gemeente Cranendonck, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Noord-Brabant zal in 2050 oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS.

Over iets minder dan dertig jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Noord-Brabant kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 77.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 39.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in deze twee Brabantse gemeenten

In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Oisterwijk en Meierijstad worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050.

Aan de andere kant staan Gilze en Rijen en Reusel-De Mierden. In deze gemeenten zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050.

Voorspellingen voor elders in het land

Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

1 op de 9 in Cranendonck

Volgens het onderzoek zijn er ook heel veel ouderen in gemeente Cranendonck die in 2050 dementie zullen hebben. In 2030 zijn er dat volgens het onderzoek nog 'maar' 1 op de 12. Twintig jaar later zou dat 1 op de 9 zijn. Dat is de voorspelling van het aandeel senioren met dementie.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie