Luister
muziek
26 januari 2023 - 09:08
Deel dit artikel:

Verkiezingen Provinciale Staten 2023: dit jaar zijn ze en dit houdt het in

Wist je dat je in maart 2023 mag stemmen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten van Noord-Brabant? We leggen je hier uit wat het inhoudt. Ook in gemeente Cranendonck is dit namelijk aan de orde.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023. Tegelijkertijd met de waterschapsverkiezingen. Ben je kiesgerechtigd voor deze verkiezingen, dan ontvang je uiterlijk 1 maart 2023 jouw stempas. De gemeente stuurt je deze per post toe.

De Provinciale Staten-verkiezingen vinden eens in de vier jaar plaats in Nederland. De laatste keer was op 20 maart 2019. Maar wist je dat het wel degelijk belangrijk is dat je gaat stemmen? We leggen het je hieronder uit (via Kiesraad).

Aantal zetels per provincie

Het aantal leden van de Provinciale Staten is afhankelijk van het aantal inwoners van een provincie. Als provincie met de minste inwoners heeft Zeeland 39 statenleden, terwijl in de Zuid-Hollandse staten maar liefst 55 volksvertegenwoordigers plaatsnemen. Het aantal zetels wordt gebaseerd op de inwoneraantallen op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen. Noord-Brabant verdeelt 55 zetels.

In iedere provincie worden burgers vertegenwoordigd in het bestuur. Dit gebeurt via de Provinciale Staten. De Staten controleert het dagelijks bestuur van de provincie: het college van Gedeputeerde Staten. Dit college wordt benoemd door de Provinciale Staten. Een beetje vergelijkbaar met het dagelijkse bestuur van Nederland: de Tweede Kamer.

Kiezen van leden Eerste Kamer

Leden van de Provinciale Staten kiezen, samen met de leden van de kiescolleges, de Eerste Kamer. De Eerste Kamerverkiezingen worden twee á drie maanden na de Provinciale Statenverkiezingen georganiseerd.

Niet elk Statenlid heeft een even zware stem. Dat zou ook niet logisch zijn, want de provincies verschillen in inwonertal. De zogenaamde stemwaarde van ieder statenlid hangt af van het aantal inwoners van de provincie die zij vertegenwoordigen. De inwoneraantallen die hierbij worden gebruikt, zijn de provinciale bevolkingsaantallen op 1 januari van het jaar waarin de Eerste Kamerverkiezing plaatsvindt.

Jouw stem werkt dus door op provinciaal, maar ook landelijk niveau. Vandaar dat het zeker belangrijk is om te gaan stemmen. Je gaat toch ook je stem uitbrengen voor de Tweede Kamer? Waarom dan niet voor de Provinciale Staten?

Gemeente Cranendonck zoekt tellers

De gemeente Cranendonck is nog op zoek naar tellers. Ben je geïnteresseerd om op die manier een centje bij te verdienen? Kijk dan HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug