Luister
muziek
25 april 2023 - 06:02
Deel dit artikel:

'Grensoverschrijdende' smokkelroute De Groote Heide geopend in Budel

Op maandag 24 april is de smokkelroute ‘De Groote Heide’, die door meerdere gemeentes in Brabant en België loopt, feestelijk geopend. Het evenement heeft plaatsgevonden bij ‘t Kluutje in het Schepenhuis in Budel.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

"Constant grensoverschrijdend bezig, grensverleggend", grapt Arian Compen, alias Johannes de Vlugge. “Ik moet uitkijken voor Cor Commies.” De nieuwe fietsroute is letterlijk grensoverschrijdend, in samenwerking met gemeentes zowel in Nederland als België. Twee richtingen, met de thema’s Commies of Smokkelaar: Wie gaat er over de grens? Kruip je in de huid van Commies of Smokkelaar? De route is ongeveer 44 kilometer en je kunt overal beginnen.

Dagbesteding 't Kluutje

Ferdi Das, beleidsmedewerker recreatie en toerisme bij de gemeente Cranendonck, begint enthousiast over de samenwerking bij deze smokkelroute en geeft het woord aan Daisy Kwaspen, oprichtster en eigenaresse van 't Kluutje in Budel. “Daisy zag meteen kansen en is dan ook enthousiast aan de slag gegaan", aldus Ferdi. Daisy vertelt: “Samen met Kim van Veldhoven en al onze collega’s hier zijn wij mee gaan denken over nieuwe projecten in Cranendonck. Ook om het pand, het Schepenhuis, tot leven te brengen. Voor onze cliënten betekent het dat zij meedoen met de maatschappij, hun eigen taak en plekje krijgen. Je ziet de cliënten groeien en dat ze het wel kunnen. Ik ben trots op de meiden en jongens.”

Samenwerking

Wethouder Marcel Lemmen noemt de bijzondere samenwerking tussen overheid, gemeentes, ondernemers en leerlingen van het BRAVO! College in Budel. “Gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard, Eindhoven, Hamont-Achel en Pelt zijn nauw betrokken. In de afgelopen maanden zijn de fietspunten vernieuwd met mooie plekken om de verbinding te zoeken met alles wat dit gebied maakt; de ondernemers. Met dit smokkelverleden kunnen we de verhalen ontdekken en herbeleven. We kunnen bezoekers meenemen naar deze tijd met een bourgondisch aspect. Dat maakt het mooi”, vertelt Lemmen. Ook natuurgrenspark De Groote Heide wil een mooie belevingsvolle route voor jong en oud aanbieden.

Lokale verhalen en producten

Mensen de verhalen laten herbeleven en ondertussen worden lokale producten gepresenteerd en gepromoot op de route. Zoals onder andere een pilsje van de Pimpelier in Budel-Schoot, thee van de theeplantage in Soerendonk, ijs van Mamma Mia in Hamont en likeurtjes van Jan Janssen uit Budel. "Smokkelen is echt van hier, deze streek en het is mooi om te zien hoe deze lokale producten eraan verbonden zijn", vertelt Linda Cebrian-Rampen van theeplantage Het Zuyderblad uit Soerendonk.

Stage

Ook leerlingen van het BRAVO! College zijn betrokken. Zij hebben als stageopdracht het etiket van de Boterbabbelaar Likeur ontworpen. Tijdens deze opening zorgen zij ervoor dat de bezoekers de likeurtjes kunnen proeven. “ ammer dat wij ze zelf nog niet mogen hebben”, grapt een leerling. De cliënten van 't Kluutje beplakken de flessen met het etiket en vullen de flesjes.

Visit Brabant

"Het was echt een domino-effect tijdens de bijeenkomsten omtrent deze route", zegt Stijn Kleijnveld van Visit Brabant. “Wij geven workshops en ontwikkelen routes, bijvoorbeeld met een thema. Zoals hier, 'Commies of Smokkelaar'. Juist in deze kleinere kernen willen wij Brabant beter maken, zonder winstoogmerk. Op routesinbrabant.nl zijn veel routes, zoals de Smokkelroute, te vinden.”

VVV en Smokkelmuseum

Het bord waar de routes op vermeld staan, staat naast het smokkelmuseum en het VVV-kantoor in Budel. Meteen een mooie start van de beleving, door een kijkje te nemen in het museum en een drankje te nuttigen op het terrasje bij 't Kluutje.

Meer informatie is te verkrijgen op de website smokkelmuseumcranendonck.nl, waarop onder andere de openingstijden vermeld staan. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie