Luister
muziek
02 November 2023 06:05
Deel dit artikel:

Honderd mensen bijeen voor veilig en gezond ouder worden: 'Bewegen is belangrijk'

Dinsdagmiddag zijn ruim honderd personen van diverse disciplines aanwezig voor informatie, terugblikken en gesprekken over veilig en gezond ouder worden. Hoofdmoot is het discussiëren in kleinere groepen over plus- en minpunten en aanbevelingen voor het project Maak Rimpels.

cranendonck24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Voor iedere aanwezige ligt in ’t Perron in Heeze een naambadge klaar, waarop ook vermeld ‘met welke pet op’ men aanwezig is. Er klinken vrolijke noten van het muzikale duo Kein Guldenaar en Teun Verberne. Frank Verbeek heet de gasten bij de entree welkom en geeft desgevraagd nadere uitleg over de bijeenkomst. “Ik ben initiatiefnemer en programmaleider van Maak Rimpels en noem mezelf weleens zelfstandig valpreventieondernemer. Er heerst een stigma rondom vallen. Iedereen denkt: ik val niet.” Naast deze eerste uitdaging heeft hij het bovendien over de vraag: Wie gaat er voor een preventieprogramma betalen. “En dan niet alleen voor valpreventie, maar sowieso preventie tegen ziek worden in het algemeen. Volgens hem is met CZ en VGZ en de vier gemeentes Valkenswaard, Cranendonck, Heeze-Leende en Someren een regionale samenwerkingsovereenkomst afgesloten om het preventieprogramma op te gaan schalen. “Maak Rimpels is gericht op valpreventie, zorgpreventie en eenzaamheidspreventie. We focussen dus op gezondheid en welzijn.”

De ouderen worden door het programma in hun kracht gezet om zodoende langer zelfstandig te kunnen blijven. Dit wordt bereikt door mensen allereerst een landelijk gebruikt zelfreflectiegereedschap aan te bieden waardoor mensen een beter beeld krijgen van hun fysieke en mentale gezondheid. Ook zijn er speciale digivaardigheidsbijeenkomsten voor mensen. “We downloaden met hen bijvoorbeeld het huisartsenportaal, zodat ze hun eigen medisch dossier kunnen inzien”, aldus Frank, die verder het bewegen onder de aandacht brengt, onder leiding van de buurtbeweegcoach. Ook samenredzaamheid is een onderdeel van het programma, waarbij een netwerkkaart wordt besproken en de sociale alarmering als het minder goed gaat met de persoon. Intussen introduceert hij Maria, de oudste deelneemster, 94 jaar. “Ik ben gezond 94 geworden, tussen twee haakjes. Ik doe al vanaf 2017 mee met Maak Rimpels, vanaf dat mijn man overleed. In mijn groepje in mijn eigen wijk durf ik mijn hulpvraag open en eerlijk te stellen.”

Ambassadeur van het eerste uur

Dan opent dagvoorzitter en lid van het kernteam van Maak Rimpels Mariëlle Swinkels de tweede leerbijeenkomst. Als gezondheidswetenschapper noemt ze de consortiumpartners die de kern vormen van het project en de randvoorwaarden gratis mogelijk maken. Ook alle overige gasten heet ze welkom, waaronder dichteres Harriët Godschalkx uit Heeze en schilder Anton Liplijn. Deze laatste zal gedurende de bijeenkomst een schilderstuk maken en Harriët zal het eigengemaakte gedicht ‘Maak Rimpels’ voordragen. Geert Hut, ambassadeur van Maak Rimpels, mede-dagvoorzitter, vertegenwoordigt allerlei actieve ouders die in de zaal aanwezig zijn. “Ik ben als ambassadeur begonnen naar aanleiding van een bijeenkomst in Leende van de Zorgcoöperatie, waar het idee naar voren kwam om mensen digivaardig te maken. Het plezier dat de mensen hadden om daaraan deel te nemen, vroeg om méér.” Automatisch komen er bijeenkomsten over de smartphone en over de gocietyclip die calorieverbruik en stappen registreert. “Bewegen is belangrijk, en ook het in stand houden van een opgebouwd netwerk om je heen. De plons die we destijds in de vijver hebben gemaakt, wil ik mee helpen uitdijen naar de toekomst.”

Frank Verbeek is trots op de vele aanwezigen en benoemt de diverse organisaties en partners die present zijn om straks in groepen mee te denken over het programma van Maak Rimpels, zoals artsen, praktijkondersteuners en eerstelijns zorgmedewerkers. “We willen een beweging in gang zetten door te voorkómen dat mensen ziek worden, door ook samen kennis te ontwikkelen.” Via een film van Roessingh R&D worden veel cijfers en wetenswaardigheden getoond over de plaats waar Maak Rimpels zich op dit moment bevindt. Dan blijkt dat mensen deelnemen om sociale contacten te onderhouden, bij de tijd te blijven, anderen te helpen, gezond en actief oud te worden en uit nieuwsgierigheid. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat 274 ouderen deel uitmaken van het programma en dat 44% van hen de nul-meting heeft gedaan, waarvan 80% vrouw is. De gemiddelde leeftijd blijkt 76 jaar te zijn, met als oudste deelneemster de 94-jarige Maria. Ruim de helft van de groep is alleenwonend. De meesten hebben een smartphone of computer.

Dan splitsen de aanwezigen zich in groepen per dorpskern en wordt onder leiding van ambassadeurs gesproken over de geleerde lessen tot-nu-toe en wordt om verbeteracties gevraagd. De plus- en minpunten worden met geeltjes op een groot papier aangebracht en twee leden krijgen gelegenheid om kort terug te blikken op hun belangrijkste conclusies. ‘Fijn dat naasten kunnen zien waar ik ben, mocht er iets aan de hand zijn’, is één van de opmerkingen. Of ‘Neem eenzaamheid weg’ en ‘Maak me meer wegwijs met de telefoon’ of ‘Aandacht voor elkaar’. De suggesties en opmerkingen van de twaalf groepen zullen weer voer zijn voor het doorontwikkelen van Meer Rimpels.

Hoe maken we het concreet?

Hierna krijgt Hans Agten het woord als senior manager Innovatie & Advies van het CZ. “De opkomst is een mooie graad van het succes, met deze volle zaal”, zo zegt hij, en constateert een enorme drive in de gespreksgroepen. “Dat alleen al geeft een geweldig resultaat.” Er is volgens hem niks zo moeilijk dan iets makkelijk maken, want hoe maak je de wensen van iedereen nou concreet? “Daar zijn we met z’n allen en met de gemeentes en met VGZ en CZ steeds mee bezig.” Intussen presenteert schilder Anton het eindresultaat van zijn schilderstuk en heeft daarin vanuit een venster geraniums weergegeven, een computer, een boek, een bril, een gedichtenbundel en de iPad. “Ook zie je een vijver met rimpels erin en op de horizon een dorp dat we als kleine samenleving zien. Verder een oor, wat aangeeft dat we naar elkaar moeten luisteren, en een oog, als je niet kunt horen.” Ter afronding draagt Harriët haar gedicht voor: ‘Maak Rimpels’. De beleidsmakers nemen ieder een ingelijst gedicht in ontvangst en rest nog een hapje en een drankje.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie