Doorbraak in 32 jaar oude moordzaak Wies Hensen uit Budel
Een belangrijke vondst in de moordzaak van Wies Hensen uit Budel. Door verbeterd DNA-onderzoek is er een match gevonden met de mogelijke dader die Hensen in 1989 zou hebben vermoord.
cranendonck24
/ Stijn van Mierlo
• Beeld -
Politie
Destijds werd al met de toen beschikbare middelen forensisch onderzoek gedaan op de plaats delict en werden diverse sporen gevonden. Er werden toen onder andere DNA-sporen veiliggesteld. "Door verbeterd DNA-onderzoek hebben we nu echter een DNA-profiel kunnen maken van sporen die we destijds vonden", zegt de politie. "Dit DNA-profiel is van een man en lijkt van de dader te zijn. Die dader is echter nog onbekend. Als we nieuwe verdachten vinden, kunnen we nu hun DNA vergelijken met het gevonden DNA. In het verleden hebben we een aantal mannen gearresteerd. Zij zijn geen verdachten meer. Hun DNA komt ook niet overeen met het gevonden DNA."
Moord op Wies
In de ochtend van woensdag 30 augustus 1989 vinden voorbijgangers in een droge sloot aan de Loonderweg in Dommelen het lichaam van een dode vrouw. Het gaat om de 32-jarige Wies Hensen uit Budel, die de avond daarvoor op de kermis in haar woonplaats voor het laatst is gezien. Zij is het slachtoffer van een misdrijf. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne waarin de politie een uniek middel voor het eerst gaan inzetten en nieuwe informatie delen.
Virtual reality
In de zoektocht naar de dader of daders heeft de politie met toestemming van het Openbaar Ministerie besloten een uniek middel in te zetten dat in Nederland nog niet eerder is toegepast om burgers te betrekken bij een opsporingsonderzoek. De plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, wordt zorgvuldig nagebootst en met 360 graden-fotoapparatuur gereconstrueerd. Aan de hand van een forensisch rechercheur kun je door een VR-bril deze plek zien en kijken welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek. Deze VR-weergave kunnen mensen bekijken bij het Mobile Media Lab van de politie, die daar tijdens de kermisdagen in Budel te vinden is. Er worden dan ook onderzoeksvragen gesteld aan het publiek. Oók als de kermis onverhoopt wordt afgelast reist het Mobile Media Lab af naar Budel. Doel van deze VR-weergave is dat mensen aan de hand van hun ervaring met aanwijzingen en tips komen die helpen om het misdrijf op te lossen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android
Ga terug