Luister
muziek
10 januari 2024 - 11:29
Deel dit artikel:

Nieuwe tip in zaak-Wies Hensen: 'Drie mannen in Duitse Volkswagen Golf'

Een busje dat tegen middernacht op de Loonderweg in Dommelen stopt en weer met gedoofde lichten wegrijdt, dat is verdacht. Zeker als op exact die plek de volgende ochtend een dode vrouw wordt aangetroffen. Voor velen is dit een logisch scenario. Net zo logisch is het dan dat de twee mannen met wie Wies Hensen op de Budelse kermis was, ook de berijders van die bus waren. Een van tipgevers bij Joop en Sanden, ze noemen hem Theo, schetst echter een heel ander scenario dat is gebaseerd op wat hij met eigen ogen heeft gezien.

cranendonck24
  / Joop Donkers
Advertentie

Dit verhaal is geschreven door Joop en Sander, die jacht maken op de moordenaars van Wies Hensen.

Theo woonde destijds in de wijk Schepelweyen. Hij werkte in Rotterdam. Iedere ochtend vertrok hij rond 6 uur vanuit huis. Zo ook op woensdag 30 augustus 1989. Toen hij linksaf de Damianusdreef in sloeg, kwam vanaf de Loonderweg een Volkswagen Golf met Duits kenteken aanrijden. Theo was goed wakker. Zijn ogen en hersens registreerden dat de auto behoorlijk vaart maakte. Voorin zaten twee mannen, achterin zat een derde man die tussen de twee voorstoelen naar voren boog. Volgens Theo waren het ‘uitgaanstypes’. Eerder mannen die op dat tijdstip thuis kwamen van een avondje stappen dan dat ze op weg waren naar hun werk.

De mannen waren druk met elkaar in gesprek. Het viel op. Zo vroeg in de morgen moeten de meeste bestuurders en passagiers nog wakker worden, gepraat wordt er meestal niet veel. Maar wel in deze VW Golf. Wat Theo ook opviel was dat hij de letters, waarmee in Duitsland op een kentekenplaat de regio wordt aangeduid, niet kende. Theo kwam veel in Duitsland. De letters van de grensregio’s kende hij uit zijn hoofd, maar deze lettercombinatie kwam hem niet bekend voor.

‘Maar dan heb ik de moordenaars gezien!’

Pas later op de dag werd duidelijk hoe belangrijk zijn observaties waren. Toen hij na een lange dag werken thuiskwam, had zijn vrouw schokkend nieuws. Op nog geen 150 meter van hun woning was het lijk gevonden van een vrouw uit Budel. Bij Theo viel meteen het kwartje; "Maar dan heb ik de moordenaars gezien!"

Zowel in 1989 als in 2021 heeft Theo een uitgebreide verklaring afgegeven aan de politie. In beide gevallen kwam de politie bij hem thuis en had hij het gevoel meer dan serieus genomen te worden. Hij hoorde echter nooit iets terug.

Ook na 35 jaar hoopt Theo nog steeds dat de zaak opgelost wordt en dat duidelijk wordt wat de rol van de drie mannen in de VW Golf was. Stel dat die mannen bij de moord betrokken zijn, wat is dan volgens Theo het hele verhaal? Theo: “Ik denk dat de politie teveel op het busje heeft gefocust. Het is ook heel verdacht, een oud en lawaaierig busje dat iets voor middernacht even stopt en dan weer met gedoofde lichten wegrijdt op de Loonderweg. Maar de mensen die in die bus zaten, kunnen allerlei redenen gehad hebben om daar te stoppen. Het hoeft niet per se met de moord op Wies te maken hebben. Als die mannen nog leven en niets met de zaak te maken hebben, laat ze dan asjeblieft een keer hun verhaal doen.

Ik denk dat Wies en de twee mannen op de kermis afscheid van elkaar hebben genomen. Wies heeft snel daarna andere mannen ontmoet met wie ze richting Dommelen is vertrokken, meest waarschijnlijk om daar ook naar de kermis te gaan. Gezien het Duitse kenteken zijn het mogelijk mannen die iets te maken hadden met de kazerne in Budel waar destijds veel Duitse militairen zaten. Echter, het kenteken was geen militair kenteken, dus waren de mannen geen beroepsmilitairen.”

Een van die mannen woonde in Schepelweyen

Ik denk dat een van die mannen destijds in de wijk Schepelweyen woonde. Want ik zag de Golf op de plek waar vroeger de Willibrordusmavo zat (en nu een bejaardencentrum) weer linksaf de wijk Schepelweyen in rijden. Die straat heet Jorisdal. Dat doe je alleen als je daar ook iets te zoeken hebt.

Ik denk dat een van de mannen onderweg van Budel naar Dommelen fysieke toenadering heeft gezocht tot Wies. Die was daar niet van gediend waarna een worsteling ontstond die Wies uiteindelijk fataal werd. Aangezien Wies enorm sterk was, zal ze zich niet zonder slag of stoot hebben overgegeven. Dat op drie plekken op haar lichaam en kleding bloed van de dader is aangetroffen zegt veel.

Toen bleek dat Wies dood was, moeten de mannen enorm overvallen zijn. Eigenlijk is de dumpplek aan de Loonderweg totaal niet geschikt. Op korte afstand waren veel betere plekken. Maar door de haast gingen ze zo paniekerig en ondoordacht te werk dat ze alle kleding maar lompweg uit de auto gooiden en de linkerlaars van Wies vergaten. Mogelijk zijn ze ’s nachts onrustig geworden en in de vroege ochtend nog even teruggereden om te checken of ze geen sporen hadden achtergelaten.

Die mannen hebben enorme mazzel gehad dat de politie ze niet op het spoor is gekomen. Misschien lag de focus van de politie op het busje of op andere mannen, maar ik ben ervan overtuigd dat deze mannen met de zaak te maken hebben.”

Nog wel vragen over de tijdlijn

Theo is nuchter en realistisch. Ook in dit scenario zitten nog wel een paar ‘gaten’. Hij beseft dat er nog veel vragen te beantwoorden zijn. “Er is zo weinig bekend in deze zaak. Die paar feiten probeer je aan elkaar te knopen tot een logisch en sluitend verhaal. Maar een VW Golf die om 6 uur in de ochtend van de dumpplek aan de Loonderweg wegrijdt en even later de wijk Schepelweyen in slaat? Drie mannen die in die vroege ochtend veel met elkaar te bespreken hebben? Wat mij betreft is het duidelijk dat die mannen een connectie met Dommelen hebben. Waarschijnlijk woonde een van de mannen in de wijk Schepelweyen.

Dan de tijdlijn. Er is een bus gezien tegen middernacht. De volgende ochtend ontdekten fietsers het lichaam van Wies. Het kan zijn dat Wies wel degelijk vanuit die bus is gedumpt. Maar omdat het dumpen van het lichaam en de kleding zo gehaast is gebeurd, is het denkbaar dat de berijders van de bus later die nacht in paniek zijn geraakt en zich hebben afgevraagd ‘hebben we toch geen sporen achtergelaten?’. Ze kunnen zelf de volgende ochtend zijn gaan kijken of vrienden hebben gevraagd dat te doen. De mannen in de VW Golf kúnnen ook in de oude bestelbus hebben gereden, maar dat hoeft niet per se. Mogelijk zijn er toch nog getuigen die iets kunnen zeggen over het tijdstip.

Een vraag waar ik ook mee worstel is waar Wies ontkleed is. Toen ze werd gevonden had ze alleen haar witte sokken aan. Maar is ze al in de auto ontkleed of misschien bij een van de mannen thuis? Is dat bij leven gebeurd of nadat ze al overleden was? Het kan zijn dat Wies is meegegaan of meegenomen naar het huis van een van de mannen. In dat geval is ze waarschijnlijk in dat huis om het leven gebracht. Mogelijk is het iemand opgevallen dat enkele mannen vanuit huis ‘iets zwaars’ in hun auto hebben getild.” Wat Theo zich ook herinnert is dat er die nacht in de omgeving van de Loonderweg een dropping was van scholieren of studenten. “Mogelijk hebben zij iets verdachts gezien of gehoord. Ik zou het graag horen.”

Een geloofwaardige getuige

Voor ons klinkt Theo als een zeer geloofwaardige en betrouwbare getuige. Hij heeft op de vroege ochtend een VW Golf met Duits kenteken gezien, met daarin 3 mannen die druk met elkaar in gesprek waren. Ze kwamen vanaf de Loonderweg, sloegen de Damianusdreef in en gingen verderop links de wijk in. Pas 2 uur later werd aan de Loonderweg het lichaam van Wies ontdekt door fietsers. Theo had veel kennis van lettercombinaties op Duitse kentekens. Maar deze combinatie kende hij niet. Het kan zijn dat deze mannen de moord op hun geweten hebben en dat Wies ook in deze Golf is vervoerd. In dat geval gaan de mannen in de oude bestelbus vrijuit. Het kan ook zijn dat Wies wel degelijk is vervoerd in de bus, maar dat de mannen later die nacht zijn gaan twijfelen of ze geen sporen hebben achtergelaten. Ze zijn zelf gaan kijken of hebben vrienden gevraagd dat te doen. Hoe dan ook, dit zijn nieuwe gegevens waarmee we verder kunnen onderzoeken.

Als dit scenario klopt, zijn de volgende vragen belangrijk:

  • Wie herinnert zich dat eindjaren 80 in de wijk Schepelweyen een man woonde (of op bezoek kwam) die in een Volkswagen Golf reed met Duits kenteken. Of dat iemand uit de wijk contacten had met Duitse militairen die in Budel gelegerd waren.
  • Een auto met Duits kenteken, dat kan een connectie hebben met de kazerne in Budel waar in die tijd Duitse militairen verbleven. Wie in Budel herinnert zich drie mannen, destijds twintigers en qua uitstraling ‘uitgaanstypes’, die regelmatig uitgingen en wellicht ook in cafés kwamen waar ook Wies kwam. De auto had geen militair kenteken. Mogelijk herinnert iemand zich nog de namen van die mannen of wellicht waar ze vandaan kwamen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie