Luister
muziek
16 april 2024 - 11:19
Deel dit artikel:

Drie vragen aan veel mensen in zoektocht naar moordenaars Wies Hensen

De zoektocht naar de moordenaars van Wies Hensen uit Budel gaat door. Decennia geleden is ze dood gevonden in Dommelen. Tegenwoordig jagen twee burgers op de waarheid. Ze hebben drie concrete vragen die ze aan diverse mensen willen stellen.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Dit verhaal is geschreven door Joop Donkers en Sander Meyer.

Meer dan 500 mensen lazen de blog ‘Puppy Love’. Onder hen, zoals verwacht, veel mensen uit Budel. Maar ook mensen uit Weert en Neerpelt. Met dank aan onze tipgever, die al een hele tijd geleden een lijstje met namen afleverde aan de politie. Pas veel later kwam hij ook met die informatie bij ons. Het ‘nalopen’ van al die mensen is een zaak van de politie. Verwacht van ons niet dat wij bij mensen aan gaan bellen of ze op straat confronteren om de waarheid te achterhalen. Is niet ons werk. Mogen we ook niet. We weten dat de politie op het gebied van cold cases kampt met onderbezetting, maar deze informatie is zo concreet dat we echt hopen op gerichte actie én op een doorbraak.

Wat wij zelf bovenal blijven doen, is vragen stellen. In de hoop dat mensen met antwoorden komen. Welk scenario uiteindelijk waar zal blijken, in alle gevallen zijn er mensen die meer weten maar die tot nu toe zwijgen. Waarom niet een keer dat zwijgen doorbreken? Wil je niet de zwakste schakel zijn? Of wil je juist een keer de sterkste schakel zijn?

In deze blog stellen we heel specifiek drie vragen, aan verschillende personen die ieder op een andere manier een rol hebben gespeeld op de avond van de moord.

Vraag 1

Vraag één stellen we rechtstreeks aan de berijders of de eigenaar van het oude en lawaaierige busje. Het busje dat tegen middernacht stopte op de Loonderweg in Dommelen, precies op de plek waar de volgende ochtend het lichaam en de kleding van Wies Hensen werden gevonden. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

1. De mannen in dit busje hebben ook de moord op Wies op hun geweten. Het verklaart waarom ze zich nooit bij de politie hebben gemeld. Als ze nog leven, zullen ze dat waarschijnlijk ook nu niet doen.

2. Wies is inderdaad vanuit dat oude busje gedumpt. Maar de mannen die haar dumpten, zijn niet de moordenaar(s). Mogelijk hebben ze beloofd deze dienst te verrichten en hebben ze daar ook een aardig centje voor gebeurd. Maar past het om er na 35 jaar nog steeds het zwijgen toe te doen? Waarom de dader(s) beschermen? Wordt het niet tijd te kiezen voor de familie van Wies die onderhand wel eens wil weten wat er gebeurd is?

3. Wies is helemaal niet met dit busje vervoerd. Waarom het busje precies op die plek is gestopt, is een vraagteken zolang de mannen zich niet met hun verhaal melden. Mochten zij zelf niet meer leven, wil dan een van hun vrienden of familieleden zich melden met het verhaal? Mag anoniem. Wij willen slechts duidelijkheid. Zodat we niet meer naar die mannen en dat busje hoeven te zoeken.

Vraag 2

Vraag twee stellen we aan de chauffeur en inzittenden van de VW Golf met Duits kenteken. Die auto reed op 30 augustus 1989 om 06.00 uur vanaf de Loonderweg de wijk Schepelweijen in Dommelen in. Ook deze mannen hebben zich nooit gemeld. Als de mannen niets met de moord te maken hebben, hopen we dat ze dat alsnog doen.

Vraag 3

Vraag drie stellen we aan de mensen die de avond van de moord in de Lucky Bar in Budel waren. Gewoon om gezellig een pilsje te drinken, om lol te maken. Niets mis mee. Na onze laatste blog heeft zich niemand bij ons gemeld om het verhaal te ontkrachten. Zo van ‘ik was daar die avond en ik weet zeker dat er niets is gebeurd’.

Van deze mensen willen we weten of het scenario van de tipgever waar is. Of is het een broodjeaapverhaal? Ook in dat geval is het goed als iemand daar helderheid in brengt.

Maar wat als de tip wel klopt? Dan moeten we erg wennen aan de gedachte dat minstens twintig mensen erbij waren of er weet van hebben. Geen van die mensen heeft zich bij ons gemeld. Dat die mensen nog steeds zwijgen, kan te maken hebben met de druk die hen die avond door de dader(s) is opgelegd. Het is voor te stellen dat geen van hen de zwakste schakel in het bondje wil zijn. Maar ben je wel de zwakste schakel als je gewoon de waarheid vertelt? Beter laat dan nooit.

Nooit echt een rouwproces gehad

We weten niet waar de dader zoveel loyaliteit aan verdiend heeft. En of die loyaliteit ook na 35 jaar nog steeds zo zwaar weegt, dat je met je zwijgen er ook voor kiest dat de familie van Wies Hensen nog steeds niet weet wat er is gebeurd. De familie heeft daardoor nooit een echt rouwproces kunnen doormaken. Het zou ze zeer gegund zijn dat iemand gaat spreken. En zich daarmee de sterkste schakel toont.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie