"Ik leef echt niet onder een steen en ik snap dat alles duurder wordt. Maar zoals de kermis door de gemeente wordt aangeprezen als ‘een kermis voor jong en oud’ zou het ook 'een kermis voor iedereen' moeten zijn. Maar met deze prijzen is het voor veel gezinnen niet meer te doen om naar de kermis te gaan."
Lees hieronder de ingestuurde brief van Bart Kraaijvanger
"De meeste kermissen in Cranendonck zitten er weer op, in Gastel komt deze er nog aan. Budel-Dorplein heeft geen kermis meer. Van oorsprong is de kermis een dorpsfeest, dat ooit zijn oorsprong vond als kerkelijk feest ('kerk' en 'misse'). Het kerkelijke is er inmiddels wel af, voor de meeste mensen is het echter nog steeds een feest waarbij het dorp uitloopt en je 'Jan en alleman' weer ziet. Kinderen in de attracties, volwassenen op het terras. Maar als één ritje in de rups dan 3 euro kost en de Breakdance 4 euro, dan vraag ik me af of het nog wel zo toegankelijk is voor de meeste mensen.
En moet je dan tegen je kind zeggen, die in de klas de kermisverhalen om zich heen hoort van andere kinderen en de sjimmiekaart die ‘iedereen’ heeft: “Wij gaan niet naar de kermis.” Of ga je wel naar de kermis en wordt het daarna weer de tering naar de nering zetten? Dat zien we niet, dat gebeurt achter de voordeur.
Wat ik wil zeggen: op deze manier blijft een kermis geen dorpsfeest meer, maar wordt het voor sommige mensen afzien of met een schuldgevoel (of schuld?) thuis zitten, waar anderen het zich wel kunnen permitteren. Net zoals gemeenschapshuizen vervult de kermis een sociaal-maatschappelijke functie. Als de gemeente die functie belangrijk vindt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om er in te investeren.
Vorig jaar is er door de gemeenteraad besloten om 40.000 euro vrij te maken voor het ‘toekomstbestendig maken’ van de kermissen in Cranendonck. Hopelijk wordt dit geld zodanig besteed dat we er als Cranendonckers ook echt iets concreets van gaan merken en verdwijnt het niet weer aan een onderzoek of iets dergelijks.
Neem een voorbeeld aan de gemeente Best (niet heel veel groter dan Cranendonck), waar de gemeente maximale prijzen stelt aan de kermishouders. Net als aan de eettentjes op het kermisterrein. En dat gaat niet ten koste van de kermisattracties, want deze kermis trekt dagelijks 50.000 mensen. Oké, die 50.000 mensen is wellicht ook niet nodig, maar je snapt wat ik bedoel.
Laten we ervoor zorgen dat de kermis een dorpsfeest blijft voor iedereen, jong en oud, arm en rijk. Zodat alle kinderen kunnen genieten en de volgende dag iets te vertellen hebben in de klas."
Bart Kraaijvanger
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android