Luister
Live
11 juni 2020 - 09:07
Deel dit artikel:

Ledûb stelt ambities bij na onverwachte promotie naar topdivisie

Nog geen jaar geleden was het doel van de volleybaldames van Ledûb om mee te doen in de middenmoot van de eerste divisie. Inmiddels droomt de Budelse club al veel groter. Door corona promoveerden ze en staan ze opeens in de topdivisie, het tweede niveau van Nederland. "We gaan als underdog vlammen tegen die grote clubs", vertelt de gemotiveerde nieuweling Lynn Rademaekers (16).

cranendonck24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Jos Meusen

Als corona plotseling alle sportcompetities platlegt, is de volleybalbond Nevebo al bezig met plannen voor de herindeling van de competities. Ze roepen een tweede topdivisie in het leven. Even later volgt het nieuws dat Dames 1 van Ledûb promotie heeft afgedwongen en een plaatsje in gaat vullen in die nieuwe topdivisie. De mindset van de club is daardoor veranderd; van middenmoter in de eerste divisie, naar meedraaien in de topdivisie. "Het ligt wel in de lijn van wat Ledûb altijd heeft geambieerd. We willen zo hoog mogelijk spelen, dus dan pakken we dat ook met beide handen aan", legt Britt Engelen uit Gastel uit, nieuwe teammanager van de club.

Die functie van teammanager is in het leven geroepen om meer professionaliteit uit te stralen en te creëren binnen Ledûb. “We hebben overlegd over wat erbij komt kijken om in de topdivisie te spelen”, vertelt Engelen. “Het houdt in dat ik bijvoorbeeld de tegenstander ga analyseren, maar ook veel praat met de meiden van onze club. Daarnaast ga ik ook alles om de wedstrijden heen regelen, zoals een busje waarin iedereen mee kan gaan. Ik zal zorgen dat dat soort dingen geregeld zijn, zodat de dames zich daar niet mee bezig hoeven te houden en kunnen focussen op de wedstrijd.”

De afgelopen weken is dan ook hard gewerkt aan het bouwen van de juiste selectie. Coach Dennis van Heugten vertelde vlak na de onverwachte promotie dat hij het een stunt zou vinden als de dames van Ledûb volgend jaar in de topdivisie zouden blijven. “We moesten ook maar zien of we een goede ploeg bij elkaar zouden krijgen. Ook omdat er altijd veel meiden vertrekken naar andere goede clubs in de regio”, legt Engelen uit. “Maar de afgelopen weken zijn we daarin gevorderd. Ik kan nu wel zeggen dat er een team staat dat topdivisie-waardig is.”

Doelen
Die topdivisie-waardige selectie wordt gevormd door nieuwelingen en meiden die al lange tijd bij de club volleyballen. Nikki Wouters (22) uit Eindhoven is zo iemand die de club en het team ondertussen goed kent. "Als je naar ieder individu in ons team kijkt, dan is er veel kwaliteit, maar het moet ook echt een team worden. Ik denk dat de teammanager daarin ook een belangrijke rol heeft, samen met de coach", vertelt Wouters. "Meestal is het zo dat je na een halfjaar een keer evalueert. We weten nu ook niet wat we kunnen verwachten. Het is dus ook heel reëel om nu als doel te hebben om in de topdivisie te blijven. Daarna kunnen we pas kijken of we een stapje hoger kunnen of dat dit het goede doel is dat we hebben gesteld."

Nieuwe talenten
Een van de dames die erbij is gekomen, is de 16-jarige Lynn Rademaekers uit Budel-Dorplein. Ze komt over van Dames 2 van Ledûb. "Toen ik begon met volleyballen, was Ledûb al heel erg stijgende, ze groeiden heel hard. Dat doen ze nu nog steeds, dus waarom zou ik weggaan als de club al zo hoog speelt en dat niveau hier ook kan bereiken? En ik kan er gewoon op de fiets naartoe", vertelt ze lachend. "Als ik me hier kan laten zien en veel speeltijd heb, terwijl ik ergens anders alleen maar op de bank zit, waarom zou ik dan daarnaartoe gaan? Al denk ik wel dat dit vooral een leerjaar voor me zal worden. Maar ik heb heel veel energie, soms iets te veel. Als ik dus in het veld kom, ga ik er vol overgave tegenaan."

De topdivisie start in september. Genoeg tijd nog om voor te bereiden en te trainen. Coaches Dennis van Heugten en Jan Slenders gaan de meiden klaarstomen voor de topdivisie. "Bij Dames 1 en in de topdivisie gaat het allemaal een stuk sneller, dus ik denk dat dat heel erg wennen wordt voor mij", vertelt Rademaekers. "En trainen is sowieso goed voor de teamgeest, omdat we veel nieuwe speelsters hebben." Wouters vult aan: "In de beker hebben we ook tegen een topdivisieclub gespeeld, dus we hebben er wel een beetje van mogen proeven. Ik denk wel dat we een tandje bij moeten zetten om mee te kunnen draaien. Maar we kunnen daar als Ledûb echt wel volwaardig staan."

Ledûb Dames 1 speelt het komende seizoen haar thuiswedstrijden om 18.30 uur in de Zuiderpoort in Budel.

Foto's: Jos Meusen

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug