Luister
muziek
21 juli 2020 - 08:57
Deel dit artikel:

Sil Cox en Jén Adams gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap Budels gilde

Maar liefst 25 jaar zijn ze verbonden en actief voor het Budelse Sint Jorisgilde. Het zijn Sil Cox en Jén Adams. Tijdens de patroonsdagviering zijn zij in het zonnetje gezet.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Sint Jorisgilde Budel
Advertentie

Maar er zijn meerdere overeenkomsten tussen beide zilveren jubilarissen te benoemen. Zo was van beiden een zoon actief als vendelier voor het gilde voor ze toetraden tot het gilde, zijn ook beide dames actief lid geworden en zijn beiden bestuurlijk actief of actief geweest. Toen zoon Frank als jeugdvendelier al enige jaren actief was voor het gilde en ook dochter Saskia als eerste koningin van het Budelse gilde ging meelopen, besloot Jén Adams om zich aan te melden en in pak mee te gaan lopen. In 1996 schiet hij zich tot Koning van het gilde en dan is hij samen met Nelly drie jaar het koningspaar van het Budelse gilde.

In die periode wordt het ook mogelijk voor dames en meisjes om als volwaardig lid toe te treden tot het gilde. Niet enkel als koningin aan de zijde van de partner of als hulp bij de activiteiten. In die jaren wordt Jén bestuurlijk actief en neemt de rol van Regerend Deken op zich. Een taak die hij ruim 19 jaar heeft vervuld. Ongetwijfeld een hoogtepunt uit al die jaren is de realisatie van een geheel eigen onderkomen, genaamd De Vaandrig aan de Poelderstraat in Budel. Voor zijn inzet als Regerend Deken is hij bij zijn aftreden uit die functie benoemd tot Lid van Verdiensten.

Weddenschap
Voor gildebroeder Sil Cox geldt een bijna gelijkluidend verhaal. Bij hem in het gezin is zoon Edwin al enkele jaren actief als jeugdvendelier, als ook Sil besluit toe te treden tot het gilde. 'Een man een man, een woord een woord' is zeker bij Sil een toepasselijk gezegde. Want hij trekt na een weddenschap om het koningschieten in 1996 ook direct een gildepak aan. Echtgenote Ria is in die jaren mede actief en wordt in 1998 samen met een aantal andere dames ingewijd in het gilde.

Het gildelokaal aan de Sportlaan, en ook later De Vaandrig aan de Poelderstraat, hebben hun speciale aandacht en veel tijd wordt er in gespendeerd. Als de vacature Deken-penningmeester ontstaat, wordt Sil de schatbewaarder van het Budelse gilde. Een functie die hij tot op heden met grote nauwkeurigheid vervuld.

Huldiging
Inmiddels zijn beide gildebroeders 25 jaar actief en daarom werden zij tijdens de patroonsdagviering in het zonnetje gezet. Natuurlijk zijn ook de dames Nelly en Ria in de hulde betrokken. Oud-vendeliers Frank en Edwin waren samen met andere familieleden getuige van deze huldiging, waarbij Jén en Sil de zilveren speld van het Sint Jorisgilde Budel kregen opgespeld. Een waardering die beide dik verdiend hebben voor hun grote en actieve inzet voor hun club.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie