Luister
muziek
7 augustus 2021 - 15:45
Deel dit artikel:

Peter Schijven koestert clubliefde voor Hockeyclub Cranendonck: 'Levendig en gezellig'

Clubliefde, sommige worden ermee geboren of krijgen het met de paplepel ingegoten. Bij sommige begint die clubliefde op latere leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat hij minder heftig is. We spraken Peter Schijven (50), ‘slechts‘ acht jaar actief bij Hockeyclub Cranendonck (HCC). Maar in die acht jaar is er zeker een clubliefde ontstaan voor deze warme dorpsclub.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

We spreken Peter in de winkel Play Hockey in Leende. Voor hem geen onbekend terrein. Voor diverse zaken die met HCC te maken hebben komt hij regelmatig langs. Promotie van toernooien, clubkleding van selectieteams of hockeysticks voor jeugdleden. Bij veel zaken is deze penningmeester van de club betrokken. Want naast penningmeester vervult hij nog meer rollen binnen de club. Zo zit hij ook in de sponsorcommissie, barcommissie en communicatiecommissie. Ooh ja, hij geeft ook nog training aan veteranen 35+ en coronatraining aan Meisjes A en Jong Dames 1. We vroegen Peter waar de clubliefde van deze Limburger vandaan komt.

Binnen het half uur geregeld

Geboren en opgegroeid in Hoensbroek, de buitenwijk/achterbuurt van Heerlen, zoals hij zelf lachend zegt. Van zijn twaalfde tot zestiende gehockeyd bij HCCH in Heerlen (tegenwoordig HC Nova). Daarna met vrienden tot zijn 26e bij het gezelligere HC Nuth gespeeld. Toen hij voor zijn werk naar Eindhoven verhuisde, stopte hij met hockey. Pas toen hij later terug verhuisde naar Limburg en in Weert ging wonen kwam het idee om het hockey weer op te pakken.

Maar waar? HV Weert lag voor de hand, maar zijn vrouw adviseerde hem om ook eens bij een dorpsclub te gaan kijken. Peter informeerde dus niet alleen bij Weert, maar ook bij Hockey Heeze en HC Cranendonck. En die laatste club belde hem binnen een half uur terug. Of hij donderdag avond meteen maar even met het Avondcompetitie team mee kon spelen, een shirt kon hij wel van iemand lenen. Dus twee dagen na zijn inschrijving had hij zijn eerste wedstrijd al gespeeld. Dat beviel beide zo goed, dat ze ook maar meteen afspraken voor de zondag. Die vrijdag is Peter meteen een tenue gaan kopen. En van zijn vriend die hockeysticks verzamelt (die had er op zolder toch meer dan 75 liggen) kon hij wel even wat sticks lenen om te testen. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan op de club.

Corona

Inmiddels alweer acht jaar lid bij de club waar hij veel voor doet. Er zijn weinig evenementen van de club waar hij als penningmeester niet bij betrokken is. En de club heeft per jaar nogal wat evenementen en toernooien. "Dat houdt de club levendig en gezellig", zegt Peter. "Ook in coronatijd is er zoveel mogelijk georganiseerd op de club. Alles wat binnen de beperkingen mogelijk was, ging door, of werd iets aangepast zodat het door kon gaan. Niet dat daarmee al het ‘coronaleed’ weggepoetst kon worden, maar we hebben het als bestuur wel zoveel mogelijk geprobeerd. En natuurlijk mist de club inkomsten door het sluiten van de bar. Het zijn geen makkelijke maanden geweest voor de club", vertelt hij. Maar met wat steun van de overheid, sponsoren die trouw blijven en welwillende leden gaat het zeker niet slecht. Er zijn zelfs bijna vijftig nieuwe leden bijgekomen. Vooral bij de jeugd. Peter: "Belangrijk, want voor de toekomst hebben we een stabiele doorstroom naar de senioren nodig. De club speelt nu zonder Heren 1. En wat voorheen Dames 2 was, een gezellig vast groepje, neemt nu de honneurs van Dames 1 waar. De uitstroom van leden bij de senioren is de afgelopen jaren best groot geweest. Sommigen zoeken het hoger op, maar de meesten gaan op kamers en hebben geen zin en tijd meer om 3 dagen in de week te spelen."

Toekomst Hockeyclub Cranendonck

Dat is ook meteen het grootste verschil met tien jaar geleden, volgens Peter. Toen waren de zondagen vaak drukker op de club. Nu is het ook wel gezellig, maar wat meer drukte zou best mogen. "We proberen de zondagteams zoveel mogelijk allemaal tegelijk uit en thuis te laten spelen. Dan is het clubhuis of gesloten, of open en is er de hele dag wat te doen." De club groeit weer en als we de jeugd vast kunnen houden en laten doorstromen naar de senioren worden die zondagen vanzelf drukker. "We willen die gemoedelijke clubcultuur ook zeker behouden."

Volgend jaar gaat hij met zijn Veteranenteam weer voor het kampioenschap, zodat ze nog een keer met de platte kar door het dorp kunnen. Dat was de vorige keer ook een groot feest. Een van de hoogtepunten van zijn relatief korte tijd bij de club. Samen met de heropening van het verbouwde clubhuis, de aanleg van veld 2 en de promotie van Heren 1 naar de 3e klasse. Dat was ook een gekkenhuis. Het jaar daarop vlogen ze er weer keihard uit, maar dat was toch een prestatie van formaat voor de dorpsclub met maar één herenteam.

Mede door het groeiende aantal jeugdleden ziet hij de toekomst van Hockeyclub Cranendonck zonnig tegemoet. "We groeien weer en organiseren leuke evenementen die druk bezocht worden. Kortom de club leeft. Het enige wat hem zorgen baart is het aantal vrijwilligers binnen de club. Vooral voor posities in het bestuur en commissies is het moeilijk mensen te vinden. Ik ben niet voor niets nog steeds Penningmeester lacht hij cynisch. We zijn altijd op zoek naar mensen die een rol in het bestuur of commissie willen vervullen. De club heeft op zijn tijd nieuwe mensen nodig met een andere kijk."

Trots is Peter zeker op het nieuwe jeugdbestuur. Vijf jonge meiden die vanuit de jeugd hun bijdrage leveren bij het organiseren van leuke activiteiten. "Het ontstaan hiervan zie je niet op veel clubs en is tekenend voor onze club."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie