Luister
Live
18 juni 2022 - 05:59
Deel dit artikel:

Wielertocht Mendig-Budel: 'Deelnemen is verliefd worden'

Op zaterdag 2 juli is het Brabantse Budel voor één dag de wielerhoofdstad van Nederland. Stichting WielerActiviteiten Cranendonck (SWAC) organiseert dan twee tochten: Mendig-Budel (245 kilometer, 2600 hoogtemeters) en Budel-Waldfeucht-Budel (125 kilometer, 300 hoogtemeters).

cranendonck24
  / Redactie

Het etiket ‘klassieker’ krijg je als toertocht niet snel toebedeeld. Gelukkig maar. Daarvoor moet een tocht een rijke geschiedenis kennen, gekenmerkt worden door een uniek parcours en een grote aantrekkingskracht hebben op wielertoeristen. Of Mendig-Budel een klassiekersterretje achter haar naam mag krijgen, laten we aan anderen. Feit is dat deze tocht akelig veel raakvlakken kent.

24e editie

Als de burgervader van het Duitse Mendig op 2 juli, 08.00 uur stipt, het letterlijke startschot geeft voor een nieuwe editie van Mendig-Budel, zal het peloton alweer voor de 24e keer in gang worden geschoten. Uiteraard met als doel om 245 kilometer later en 2600 hoogtemeters verder in het Brabantse Budel op het plaatselijke terras afgevlagd te worden.
Een zorgvuldig uitgekozen plek overigens. De toertocht heeft haar ontstaan immers te danken aan de lokale uitbater van - hoe kan het ook anders - café de Wielerbaan als geestelijk vader. En aan diens zoon vanwege een verkering met een meisje uit Mendig, ruim 245 kilometer verderop. Tel deze ingrediënten bij elkaar op en je komt tot een cocktail die Mendig-Budel heet.

Verliefd

De verliefdheid van een tiener als reden om een toertocht te fietsen dus. Je zou zeggen dat er betere redenen moeten zijn om op de deelnemerslijst van Mendig-Budel te staan. Gelukkig zijn er die. Allereerst vanwege de prachtige natuur zoals onder andere de vulkanische Oosteifel en de Ruhrsee. Maar ook vanwege de heerlijke beklimmingen over, voornamelijk verkeersarme, Duitse wegen die als biljartlakens voor wielerliefhebbers zijn uitgerold. Strava en Climbfinder tellen er in ieder geval acht, waarvan vijf beklimmingen geclassificeerd worden als een beklimming van de derde categorie zoals de Hohe Acht (vanuit Langenfeld, 6 kilometer á 4,5 procent). Onderschatting voor het ‘maar’ beklimmen van acht heuvels is dodelijk. De 2600 hoogtemeters dienen voornamelijk in de eerste 140 kilometers beklommen te worden. Daarna is het zaak om in de juiste groep te zitten om koers te zetten richting Budel.

Budel-Waldfeucht-Budel

Naast Mendig-Budel organiseert SWAC op dezelfde dag ook een alternatief: Budel-Waldfeucht-Budel. Met 125 kilometer en 300 hoogtemeters een stuk minder ver, maar zeker een uitdagende en unieke drielandenroute waarbij deelnemers zowel België, Duitsland als Nederland toucheren. Ideaal voor wielerliefhebbers die een heerlijke dag op het zadel willen beleven en daarbij de magische grens van 100 kilometer willen passeren.

Inschrijven

Inschrijven voor Mendig-Budel is verplicht en kan via de website van SWAC. Deelnemers voor Budel-Waldfeucht-Budel kunnen zich op de dag bij de start- en finishlocatie op de Markt in Budel inschrijven.

Voor meer informatie over overnachtingsplekken, busvervoer naar Mendig, voorbeschouwingen en winacties, zie de website.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug