Luister
muziek
20 november 2022 - 12:08
Deel dit artikel:

Sportpenning voor wereldkampioenen Saskia en John

Saskia Siebers en John Castelijns, leden van rij- en menvereniging De Maresca Ruiters uit Maarheeze, zijn in september voor de tweede keer wereldkampioen enkelspan paard geworden. In 2020 en nu in het Franse Haras du Pin. Tevens werden zij met het landenteam tweede namens Nederland. Genoeg reden voor het uitreiken van de gemeentelijke sportpenning, dat zaterdagavond gebeurde.

cranendonck24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Een prachtige prestatie waarmee de mensport enkelspan meer op de kaart is gezet. De mensport omvat drie onderdelen: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. Een verslag en actiefoto’s van de wedstrijd in Frankrijk zijn HIER te bekijken. Het is nooit eerder voorgekomen dat een enkelspanrijder tweemaal op rij wereldkampioen wist te worden.

Uniek

Onder de aanwezige gasten bevond zich familie Van den Broek, die ook ooit wereldkampioen enkelspan zijn geworden met het paard Oscar. Eerst vader Jan, daarna zoon Wilbrord. Maar het was nooit eerder voorgekomen dat een enkelspanrijder tweemaal op rij wereldkampioen werd. Saskia heeft een indrukwekkend cv. Van vijf keer nationaal kampioen, naar de beste van de wereld.

Ook haar levenspartner John heeft al heel veel kilometers afgelegd in de mensport met zowel enkel- als dubbelspan.

Beiden zijn zowel menner als bijrijder, wat fysiek zeer inspannend is. “We zijn echt op elkaar ingespeeld”, verduidelijkt Saskia. John bevestigt dat glunderend.

Ere wie ere toekomt

Dit sportieve paar is zaterdag 19 november gehuldigd voor hun prachtige prestatie. Uit de handen van wethouder Marcel Lemmen ontvingen zij een erepenning voor de sport. In haar speech benadrukte Saskia op humoristische wijze hoeveel er bij komt kijken in de voorbereidingen, op weg naar zo’n topprestatie. Een anekdote hoe zij en John ooit eens buiten de hekken belandden en door per ongeluk de voorrem te gebruiken over de kop gingen met de kar, liet het toehorende publiek eerst de adem inhouden en vervolgens grinniken. “Het is allemaal goed gekomen, anders stonden we hier niet”, benadrukte het kampioenspaar.

Foto’s

Niet alleen moet het paard dressuurmatig goed getraind zijn, ook de menwagen zelf dient van goede kwaliteit te zijn. Daarom werd wagenbouwer Peter de Laat door John en Saskia extra in het zonnetje gezet door een foto-overzicht aangereikt te krijgen.

Lof voor Axel

En kampioenspaard Axel? Die staat wat onwennig in zijn stal. Hij vindt die drukte allemaal wat spannend en is meer geïnteresseerd in de zakken met wortels voor zijn deur. “Hij is nu 17 jaar en mag met pensioen”, vertelt Saskia. “Het is een kanjer van een paard. Omdat Axel accelereerde op het juiste moment, werden wij wereldkampioen.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie