Luister
muziek
21 oktober 2023 - 15:41
Deel dit artikel:

Cranendonck werkt met gemeenten samen tegen grensoverschrijdend gedrag op sportverenigingen

Veertien gemeenten in Zuidoost-Brabant, waaronder gemeente Cranendonck, starten een gezamenlijke campagne met de titel Support Safe Sport. De campagne moet sporters, coaches, supporters en clubbestuurders bewust maken van grensoverschrijdend gedrag op sportverenigingen. Dit moet leiden tot een sociaal veilig en positief sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn en met plezier kan sporten.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Sportieve grenzen verleggen is prachtig. Maar grensoverschrijdend gedrag is nooit acceptabel. Waar de grens ligt, kan per sporter of coach verschillen. Bij het uitschelden van een scheidsrechter is het duidelijk. Maar kan een spelersbegeleider zomaar de kleedkamer betreden? Is elke aanraking van een coach reden voor ongerustheid? De dilemma’s en de passende gedragsregels staan centraal in de campagne die thema’s als discriminatie, racisme, verbaal en fysiek geweld, intimidatie, groepsdruk en uitsluiting bespreekbaar maakt. Verwijzingen naar meldpunten en vertrouwenspersonen helpen sporters, coaches, supporters en bestuurders actie te ondernemen als grenzen worden overschreden.

Brainportgemeenten bundelen de krachten

De campagne is een initiatief van veertien gemeenten in Zuidoost-Brabant. Gemeenten hebben vanuit het Sportakkoord II de opdracht gekregen verenigingssport toegankelijker en sociaal veiliger te maken. "Iedere sporter kent situaties waarin je kwetsbaar of afhankelijk bent. Gewoon door de aard van de activiteit, de sportbewegingen die je maakt of als je gecoacht wordt. Dan wil je zeker weten dat je in een omgeving en met mensen bent waarin je kan vertrouwen. Daarom doet Cranendonck mee," aldus Marcel Lemmen, wethouder sport & bewegen in de gemeente Cranendonck.

In de actiestand

Naast sporters van jong tot oud, supporters, coaches, trainers en spelbegeleiders, richt Support Safe Sport zich ook op clubbestuurders. “Zij hebben veel te regelen binnen een vereniging en sociaal veilige sport heeft vaak nog geen structurele plek op de bestuursagenda”, zegt Eva Lindeman, Sportregisseur vanuit Eindhoven Sport. “Een goede behandeling van meldingen van grensoverschrijdend gedrag helpt bij de heling, bij het gevoel van rechtvaardigheid, bij erkenning en bij sociale veiligheid in de vereniging. Met deze campagne willen we mensen bij de clubs in de actiestand krijgen.”

De campagne is vanaf nu zichtbaar bij honderden sportverenigingen, op social media en op de website supportsafesport.nl. Afgesproken is dat Support Safe Sport voor een periode van meerdere jaren ingezet zal worden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie