Woensdag 29 maart is het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap De Dommel geïnstalleerd. De samenstelling is flink veranderd. Van de totaal dertig leden, keren er twaalf terug. Watergraaf Erik de Ridder verwelkomde achttien nieuwe leden. Vorige week berichtten wij al dat Brigide Kisters uit Maarheeze een van hen is.
Direct na de installatie is het nieuwe bestuur voortvarend aan de slag gegaan. Op initiatief van de grootste partij, Water Natuurlijk, is verkenner en formateur Roel van Gurp de onderhandelingsgesprekken gestart om tot een coalitie en een gedragen bestuursprogramma te komen. Hoe lang dat onderhandelingstraject gaat duren, hangt af van het verloop van de gesprekken en óf en hóé de partijen elkaar kunnen vinden.
Voor een vliegende start heeft het nieuwe bestuur van Waterschap De Dommel een overdrachtsdossier ontvangen. Hierin worden alle onderwerpen waaraan het waterschap werkt beschreven. Op 19 april komt het algemeen bestuur in nieuwe samenstelling voor de eerste keer bijeen in het Waterschapshuis in Boxtel. Deze vergaderingen zijn openbaar en te volgen via de livestream.
Als je van boven naar ons landschap kijkt, dan zie je hoe mensenhanden het land op het water veroverden. En de waterschappen hebben daarin altijd een toonaangevende rol bij gespeeld. We hebben een groot vertrouwen in de maakbaarheid van ons landschap. Maar we bereiken de grens van wat onze bodem en ons water aankan. Het veranderende klimaat zet alles op scherp. Het neerslagtekort van afgelopen zomer deed veel pijn in onze natuurgebieden en zorgde niet alleen bij de landbouw en de industrie voor hoofdbrekens. En toen het in 2021 geen landelijk droogtejaar was, werd Limburg getroffen door enorme wateroverlast.
Maar ook in een stad als Eindhoven zien we dat bij een fikse bui het water amper weg kan. Deze excessen zijn geen toeval. De tijd waarin wij water en bodem geheel naar onze hand kunnen zetten, zijn voorbij, denkt Brigide Kisters. We moeten volgens haar ook de regio van De Dommel (waar ook gemeente Cranendonck onder valt) zo inrichten dat we droge, hete zomers en extreme neerslag en wateroverlast kunnen opvangen. Niet langer de focus op vooral afvoeren van water, maar juist op vasthouden van water op slimme en efficiënte manieren zowel in stedelijk als landelijk gebied.
En het andere hoofdaandachtspunt voor Kisters is schoon water. Weliswaar is het water in beken en vennen helder en zijn er al grote stappen bij het zuiveren gezet. Het water moet absoluut nog schoner, vindt de Maarheezenaar. "Er is dus veel werk aan de winkel. Ik ga mijn schouders eronder zetten. Ik heb er zin in", aldus Kisters na haar installatie.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android