Luister
muziek
30 Juni 2024 11:10
Deel dit artikel:

Nóg een schildpad gevonden, maar deze in Budel-Dorplein is volledige uitgevreten

Een medewerker van zinkfabriek Nyrstar heeft afgelopen vrijdag het schild van een schildpad aangetroffen bij het bedrijf in Budel-Dorplein. Dit laat hij middels foto's aan Cranendonck24 weten.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Will van Leeuwen
Advertentie

Dit bericht volgt op een eerder bericht op onze website en app. Daarbij werd een levende schildpad aangetroffen in de berm aan de Heikantstraat in Budel, tegenover een camperplaats. Het is nog onbekend wie de eigenaar is en hoe de schildpad daar terecht is gekomen.

Dat geldt ook voor het gevonden schild bij Nyrstar. "Vrijdag heb ik in een gegraven buffersloot bij Nyrstar een schildpad gevonden. Helaas was alleen zijn pantser nog over, de schildpad zelf is waarschijnlijk opgegeten door een roofdier. Het was een erg groot, exotisch exemplaar. Het pantser heeft een lengte van ongeveer 30 centimeter", vertelt de vinder aan Cranendonck24.

Aanvullend daarop, meldt de vinder: "Mijn zoon vist vaak op het Ringselven. Hij gaf aan dat hier diverse grote schildpadden zwemmen. Ook zit hier een visarend, dus het is goed mogelijk dat deze ten prooi is gevallen."

Schildpadden in Nederland

Ondanks dat vele schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden wilde dieren die zich op geen enkele manier aan ons klimaat kunnen aanpassen. Echter naargelang ons klimaat warmer wordt, is er kans dat schildpadden uiteindelijk ook kunnen voortplanten. De overheid houdt er rekening mee dat vanaf het jaar 2040 dergelijke exoten in de natuurlijk kunnen leven en voortplanten.

Schildpadden die in onze natuur worden gevonden zijn vaak aangereden. Dit komt omdat de schildpad moet opwarmen en o.a. het asfalt of bestrating een hogere temperatuur heeft. Er worden veel schildpadden gedumpt in waterbergingen bij snelwegen.

Een schildpad kan buiten leven van mei tot midden september. Daarna moet de schildpad naar binnen worden gehaald. Of er moeten voorzieningen worden gecreëerd dat schildpadden op eigen initiatief beschutte warme plekken kunnen opzoeken.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie