Luister
muziek
14 mei 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Eric van der Burg reageert op inwonersonderzoek over azc Budel: 'Ik deel de zorgen van inwoners'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) heeft gereageerd op Kamervragen over het inwonersonderzoek over het azc-terrein in Budel. Daarin is naar voren gekomen dat ongeveer de helft van de inwoners van gemeente Cranendonck het asielzoekerscentrum het liefst ziet verdwijnen. "Ik vind overlastgevend of agressief gedrag door wie dan ook absoluut onaanvaardbaar", zegt Van der Burg onder meer.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - JenV
Advertentie

Meer dan de helft (56 procent) van de inwoners van gemeente Cranendonck die het inwonersonderzoek invulden, zien een nieuwe vorm van opvang van asielzoekers niet zitten. Daarop volgden Kamervragen van Wybren van Haga en Hans Smolders (beiden Groep Van Haga). Zij zien het liefst het azc per direct sluiten. Voor nu blijft het open tot 1 juli 2024.

'Absoluut onaanvaardbaar'

Eric van der Burg schrijft in zijn antwoord: "Een belangrijk deel van de inwoners van de gemeente Cranendonck heeft zorgen over de overlast die wordt veroorzaakt door asielzoekers. Deze zorgen deel ik. Ik vind overlastgevend of agressief gedrag door wie dan ook absoluut onaanvaardbaar. Tegen mensen die de gastvrijheid van Nederland misbruiken en voor overlast zorgen, past een harde aanpak. Gastvrijheid mag niet ten koste gaan van veiligheid."

Draagvlak en veilige leefomgeving verbeteren

Toch vindt Van der Burg dat de overheid het azc in Budel niet zomaar kan missen. "De opvanglocatie in de gemeente Cranendonck vervult een zeer belangrijke rol in het opvanglandschap. Ik ben en blijf met de gemeente Cranendonck, de provincie, het COA en andere belangrijke partners in gesprek over de toekomst van het aanmeldcentrum. Daarbij zijn draagvlak en een veilige leefomgeving belangrijke thema’s. Alle betrokkenen, waaronder mijzelf, zullen ons ervoor inzetten om dit te verbeteren."

Verder zegt de staatssecretaris: "Ik onderschrijf dat overlast door asielzoekers de veiligheid en het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in de samenleving onder druk zet. Ik blijf mij daarom inzetten voor de aanpak van overlastgevende asielzoekers."

Geld beschikbaar gesteld

Dit doen ze om de rust op en rondom het azc-terrein in Budel terug te krijgen. Eric van der Burg: "Om de leefbaarheid en veiligheid van het aanmeldcentrum en het stationsgebied te versterken, is geld beschikbaar gesteld. De maatregelen worden nu uitgewerkt. Samen met de gemeente, de provincie, het COA en andere belangrijke partners ben en blijf ik in gesprek over eventuele aanvullende maatregelen om de overlast te beperken."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie