Luister
muziek
9 maart 2022 - 08:53
Deel dit artikel:

Azc Budel sluit definitief op 1 juli 2024

De gemeenteraad van Cranendonck is dinsdagavond unaniem akkoord gegaan met de sluiting van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel op 1 juli 2024. Dan loopt de huidige termijn af.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

ELAN voerde een initiatiefvoorstel in. Eensgezind waren alle politieke partijen in de raad het met elkaar eens. In principe zou de overeenkomst van het opvangen van asielzoekers in het azc ook aflopen op 1 juli 2024. ELAN wilde er zeker van zijn dat dat ook écht het geval zou zijn. Dat is nu op deze manier vastgelegd.

58 veroordelingen in drie maanden

Al lange tijd vinden er tal van incidenten plaats op het azc. Zo zijn er 58 asielzoekers uit Budel veroordeeld in de maanden januari, december en november. Er is dan ook ingegrepen door de staatssecretaris, commissaris van de Koning, burgemeester en het COA. Er zijn maatregelen vastgesteld om de rust terug te laten keren.

Samen nemen zij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de bewoners van het azc, COA-medewerkers en alle inwoners van de gemeente Cranendonck. Daarvoor zijn diverse afspraken gemaakt voor de korte en middellange termijn.

Maatregelen

Het gaat dan om:
- Het aanscherpen van de beveiliging op het terrein;
- De zaken van asielzoekers uit veilige landen van herkomst wordt met nog meer prioriteit behandeld, wat zorgt voor snellere doorstroom;
- Het verbeteren van de veiligheid op het terrein door onder andere het plaatsen van een hek;
- Samen met de politie en het OM wordt nog scherper gecontroleerd en gehandhaafd, onder andere op aanwezigheid van illegalen.

Er is nog ruimte

Maar wat gebeurt er daarna met de voormalige Nassau-Dietzkazerne? In de komende jaren gaat onderzocht worden wat voor bestemming het terrein kan gaan krijgen. Eerder dan 1 juli 2024 kan het azc in ieder geval niet dicht. Dat staat zo vast in de overeenkomst.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie