Luister
muziek
2 maart 2022 - 15:50
Deel dit artikel:

Kamerlid Eerdmans wil cijfers horen: 'Bij hoeveel azc'ers is verblijfsvergunning ingetrokken?'

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans van JA21 neemt geen genoegen met de beantwoording van de staatssecretaris op zijn Kamervragen. Die vragen gingen over de overlast op het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Hij heeft daarop nog eens zeventien vragen gesteld. Hij wil voornamelijk cijfers horen. Bijvoorbeeld hoeveel COA-sancties er in heel 2021 zijn opgelegd aan personen die in het azc in Budel verbleven.

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

Staatssecretaris Eric van der Burg reageerde eerder op Kamervragen die hij kreeg over de overlast op en rondom het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. "Een deel van de incidenten kan mogelijk verklaard worden door de samenstelling van de COA-populatie", zei hij onder meer. Volgens hem zijn er 58 asielzoekers van het azc veroordeeld in de afgelopen drie maanden.

Eerdmans vraagt zich nu af of 'verblijfsrechtelijke consequenties' zijn aan die 58 veroordelingen. Daarmee vraagt hij onder meer of er verblijfsvergunningen zijn afgewezen of ingetrokken. Eerdmans wil ook horen óf en zo ja hoevéél azc'ers uitgezet gaan worden.

Gemeentepolitiek

De fractievoorzitter van JA21 is van mening dat asielzoekers die een misdrijf begaan standaard in vreemdelingendetentie moeten worden geplaatst en uitgezet moeten worden. Daarnaast gaat hij in op de standpunten van de gemeentepolitiek. "Bent u ermee bekend dat een meerderheid van de gemeenteraad in Cranendonck het azc in Budel wil sluiten, maar hierbij stuit op juridische belemmeringen?", vraagt hij in de brief aan staatssecretaris Van der Burg. "Waarom concludeert u desondanks dat het ‘een gezamenlijke wens’ is om het azc niet te sluiten?"

Eerdmans vraagt Van der Burg of hij écht bereid is om in de bres te springen voor inwoners van Budel door gemeente Cranendonck te helpen onder het COA-contract uit te komen en het azc te sluiten.

Overleg

Begin februari was er een overleg tussen burgemeester Roland van Kessel van gemeente Cranendonck, de Commissaris van de Koning, staatssecretaris Van der Burg en het COA. Daarin werden diverse maatregelen genomen:

- Het aanscherpen van de beveiliging op het terrein;
- De zaken van asielzoekers uit veilige landen van herkomst wordt met nog meer prioriteit behandeld, wat zorgt voor snellere doorstroom;
- Het verbeteren van de veiligheid op het terrein door onder andere het plaatsen van een hek;
- Samen met de politie en het OM wordt nog scherper gecontroleerd en gehandhaafd, onder andere op aanwezigheid van illegalen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie