Luister
muziek
25 februari 2022 - 06:03
Deel dit artikel:

58 asielzoekers van azc Budel veroordeeld in afgelopen drie maanden

Staatssecretairs Eric van der Burg heeft gereageerd op Kamervragen die hij kreeg over de overlast op en rondom het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. "Een deel van de incidenten kan mogelijk verklaard worden door de samenstelling van de COA-populatie", zegt hij onder meer. Volgens hem zijn er 58 asielzoekers van het azc veroordeeld in de afgelopen drie maanden.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

De vragen werden gesteld door drie CDA-leden. Maar ook Joost Eerdmans van JA21 stelde vragen en PVV-lid Gideon Markuszower vroeg om een reactie op de 'geweldsgolf' op het azc in Budel.

Van een patroon wil Van der Burg echter nog niet spreken. "Er is in elk geval sprake van een zeer zorgelijke ontwikkeling", zegt hij in de brief. "Iedere persoon die overlast of criminaliteit veroorzaak wordt zo snel mogelijk aangepakt met de inzet van de maatregelen en middelen die ons ter beschikking staan. Aan de voorkant worden maatregelen getroffen om overlast waar mogelijk te voorkomen. Dit doen we samen met betrokken partijen zoals het COA, IND, DT&V, ketenmariniers, de gemeente, politie, zorg en het OM."

Afspraken

Begin februari was er een overleg tussen burgemeester Roland van Kessel van gemeente Cranendonck, de Commissaris van de Koning, staatssecretaris Van der Burg en het COA. Daarin werden diverse maatregelen genomen:

- Het aanscherpen van de beveiliging op het terrein;
- De zaken van asielzoekers uit veilige landen van herkomst wordt met nog meer prioriteit behandeld, wat zorgt voor snellere doorstroom;
- Het verbeteren van de veiligheid op het terrein door onder andere het plaatsen van een hek;
- Samen met de politie en het OM wordt nog scherper gecontroleerd en gehandhaafd, onder andere op aanwezigheid van illegalen.

Oorzaak van geweldsgolf

Op de vraag wat volgens de staatssecretaris de oorzaak is van de geweldsgolf, antwoordt hij: "Een deel van de incidenten kan mogelijk verklaard worden door de samenstelling van de COA-populatie in Budel. Ook multiproblematiek - zoals psychische of psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek en overlevingsgedrag van de straat - spelen een rol. Tegelijkertijd rust er door de hoge instroom een grote druk op de asielketen en rechtbanken. Hierdoor duren procedures langer en houden asielzoekers relatief lang recht op opvang.

Tientallen sancties

Eerdmans van JA21 vroeg gericht naar hoeveel sancties er in de afgelopen periode zijn opgelegd aan asielzoekers uit het azc in Budel. Het antwoord: "De afgelopen drie maanden (november 2021 tot en met januari 2022) zijn er 60 vonnissen door de Politierechter van de rechtbank Oost Brabant gewezen in zaken die betrekking hebben op verdachten uit azc Budel-Cranendonck. Van die 60 vonnissen werd in 16 gevallen een geldboete opgelegd (al dan niet deels voorwaardelijk) en in 42 gevallen een onvoorwaardelijke dan wel (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf. De overige vonnissen betroffen een vrijspraak (1 keer) en een nietige dagvaarding (1 keer)." In totaal 58 veroordelingen dus.

Maatregelen

Het COA heeft in diezelfde periode zo'n 130 maatregelen opgelegd aan vreemdelingen uit azc Budel. In ongeveer tien gevallen werd voor één of meerdere weken de toegang tot de locatie ontzegd. Als de overlastgever niet zelf onderdak kan regelen, biedt het COA een versoberde time-outplek in een ander azc aan.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie