Luister
muziek
19 oktober 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Klopjacht op stelende asielzoekers in Budel: burgerwacht draagt ze over aan politie

Dinsdagmiddag ontaardde een diefstal in een klopjacht in Budel, waarbij een groep vrijwillige burgerwachten de hoofdrol speelde. Drie bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel probeerden een schoolrugzak te stelen aan het Capucijnerplein, wat onderdeel bleek te zijn van een reeks van winkeldiefstallen in het dorp. Dankzij de burgerwachten konden twee van de drie verdachten worden aangehouden. Dat bevestigt de politie tegenover Cranendonck24.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Het voorval begon iets na 16.00 uur toen een melding binnenkwam in de WhatsAppgroep van de burgerwacht, over een poging tot diefstal bij Frituur De Bout in Budel. De verdachten werden opgespoord in het centrum, waar ze uiteindelijk zijn aangesproken. De personen liepen weg en verenigden later op een oprit bij een woning aan de Meidoornstraat. Volgens een medewerker van de Albert Heijn in Budel, is ook daar iets buitgemaakt.

Verdachten vluchten

Toen de politie ter plaatse kwam, zetten de verdachten het op een lopen. Via diverse wegen, weilanden en tuinen probeerden de verdachten te ontsnappen. Zo doorkruisten ze onder meer de Dr. Ant. Mathijsenstraat, Nieuwedijk, Schoordijk en het bosgebied aan de Broekkant. Uiteindelijk wisten de burgerwachten twee van de drie verdachten staande te houden, terwijl de derde erin slaagde te ontsnappen met een gestolen rugzak.

Volgens Buurtpreventie Cranendonck zouden de heren bij vier winkels gestolen hebben; bij de Budelse Jumbo, Albert Heijn, Blokker en Verspaandonk Mode. De gestolen items, waaronder blikjes Heineken, kaas, koptelefoons en dure merkkleding, zijn teruggevonden in de bezittingen van de verdachten.

Aanhoudingen, waarderingen van politie

De mannen zijn overgedragen aan de politie. "Allereerst willen wij onze waardering en dank uiten voor de inzet die de mensen van Buurtpreventie Cranendonck hebben getoond door zo kordaat te handelen en twee verdachten van winkeldiefstal aan ons over te dragen", verklaart een woordvoerder van de politie. Verder zegt de politie dat het inderdaad twee bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) betreft. Het gaat om mannen van 25 en 26 jaar oud. Zij zijn rond 18.20 uur aan de politie overgedragen door burgers (Buurtpreventie). "En vervolgens door ons aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij winkeldiefstal bij de Jumbo in Budel", aldus de politie.

De politie geeft aan onderzoek te doen naar de overige mogelijke diefstallen. “Zo doen wij ook onderzoek naar goederen die bij hen zijn aangetroffen en in beslag genomen en die mogelijk afkomstig zijn van andere winkels. Het is ons ook bekend dat er sprake is van een mogelijke derde verdachte. Dat nemen we mee in ons onderzoek. Wij roepen eventuele getuigen en/of ondernemers met info of (camera)beelden op om die met ons te delen via 0900-8844 onder vermelding van 2023229608”, aldus de politie.

Teleurstelling in politie

Buurtpreventie Cranendonck zegt enorm teleurgesteld te zijn in de politie. “En dat zij niet in staat blijken te zijn in dergelijke gevallen (snel) ter plaatse te komen.” Er was op hetzelfde moment ook een melding van een reanimatie elders in Budel, waarbij de politie moest assisteren.

Een woordvoerder van de politie reageert tegenover Cranendonck24: “Wij hebben begrip voor de teleurstelling. Dat vinden wij jammer, wij doen ons best om zo doeltreffend en snel mogelijk op meldingen van incidenten te reageren. Daarin zijn wij helaas soms genoodzaakt scherpe keuzes te maken op basis van urgentie en prioriteit van binnenkomende meldingen. Het kan dan soms voorkomen dat een eenheid op een andere acutere melding wordt ingezet (denk inderdaad aan een reanimatie) en eenheden uit omliggende gebieden en teams tactisch doorschuiven (zoals de Eindhovense agenten in dit geval) en/of soms een beroep doen op andere regionale eenheden (denk bijvoorbeeld aan Limburg). Daardoor kan het soms iets langer duren voordat we ter plekke kunnen ondersteunen.”

Reactie van COA

Ook het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft gereageerd op het voorval. Zij zeggen tegen Cranendonck24: "Het COA neemt tal van preventieve maatregelen (zakgeld, dagbesteding, cameratoezicht, voorlichting, huisregels et cetera) om te voorkomen dat bewoners zich misdragen. Echter, onze bevoegdheid betreft alleen het azc zelf. Als iemand - bewoner van het azc en ieder ander - zich misdraagt of strafbare feiten pleegt in de openbare ruimte, is dat een zaak van de politie. Het COA heeft geen bevoegdheid om daar een eigen sanctioneringsysteem voor op te zetten. Bewoners die een gevaar voor de veiligheid zijn (op of buiten de locatie) of herhaaldelijk voor ernstige overlast zorgen, kunnen wel worden overgeplaatst naar onze Handhaving- of Toezicht-locatie in Hoogeveen (de HTL)."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie