Luister
muziek
14 Oktober 2023 14:44
Deel dit artikel:

Landgoed Mariahoeve: dit is de beoogde opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Het landgoed Mariahoeve, gelegen in de gemeente Heeze-Leende tussen de plaatsen Leende en Maarheeze, beslaat een indrukwekkende oppervlakte van ongeveer 250 hectare. Het is de beoogde locatie voor gemeente Heeze-Leende om er vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. De geschiedenis van dit landgoed is rijk en divers, met een oorsprong die teruggaat tot de Eerste Wereldoorlog.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

We duiken in de geschiedenis van dit indrukwekkende landgoed. Het is een gebied dat van oorsprong bekend stond als de Zevenhuizer- en Oistriksche heide, met enkele vennetjes. Vandaag de dag is het landgoed een belangrijk toevluchtsoord voor een gevarieerde flora en fauna, waarbij natuurbescherming en -behoud centraal staan.

De historische ontwikkeling van Mariahoeve

Mariahoeve vond zijn oorsprong in de visionaire aankoop van de Amsterdammer Josef Laimböck, een handschoenenhandelaar afkomstig uit het Stumm in Tirol, Oostenrijk. Het landgoed werd in 1918 uitgebreid met een bouwvergunning voor een hoeve en kreeg de naam Mariahoeve, vernoemd naar Josef's vrouw Maria Terkatz. De geschiedenis van het landgoed omvat een opmerkelijke reeks van eigenaren en transformaties, waaronder de overgang van een ontginningsboerderij tot een beleggingsobject met naaldhout en jachtgebieden.

Mariahoeve: Natuurlijke pracht en diversiteit

Het grootste deel van het landgoed Mariahoeve wordt gekenmerkt door een divers landschap, bestaande uit droog naaldbos, lanen met Amerikaanse eiken, weiden, wildakkers, heiderestanten en vennen. Het naaldhout op het landgoed, dat hoofdzakelijk bestaat uit Corsicaanse den, grove den en fijnspar, wordt momenteel gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder de productie van plaatmateriaal.

Flora en fauna van Mariahoeve

De biodiversiteit op het landgoed is opmerkelijk, met een verscheidenheid aan dieren in het wild die er hun thuis hebben gevonden. Onder de dieren die er leven, zijn edelherten, damherten, reeën en een scala aan insecten, waaronder de blauwvleugelsprinkhaan, veldkrekel en de kleine parelmoervlinder. De vennen op het landgoed spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van diverse levensvormen, waaronder de alpenwatersalamander, de tengere pantserjuffer en de venwitsnuitlibel, naast een overvloed aan watervogels.

Toekomstige bestemming van Mariahoeve

Het idyllische landgoed Mariahoeve is momenteel aangewezen als beoogde opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Met zijn uitgestrekte gronden en gevarieerde natuurlijke omgeving heeft Mariahoeve het potentieel om een veilige en gastvrije plek te zijn voor mensen die op zoek zijn naar een nieuw begin. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog even afwachten. Er wordt een zogeheten haalbaarheidsonderzoek gestart.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie