Luister
muziek
6 maart 2024 - 14:33
Deel dit artikel:

Wendy’s Miniatures in Budel is meer dan een winkel: ‘Het heeft ook een sociale functie’

Piepkleine fantasiefiguren sieren de winkel van Wendy van Schaijk in het centrum van Budel. De winkel draagt de toepasselijke naam Wendy’s Miniatures. Hier koop je alles waarmee je je kunt uitleven in het creëren van een eigen wereld. “Het is uit een hobby geboren”, legt Wendy uit.

cranendonck24
  / advertorial
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

Aan Nieuwstraat 28 in Budel zit de winkel gevestigd. De man van Wendy, Frank, is samen met een vaste klant bezig een eigen fantasiewereld te creëren op een tafel midden in de winkel. Gepassioneerd en nauwkeurig gaan ze te werk. Wendy vertelt ondertussen net zo gepassioneerd over haar winkel, die ze startte in coronatijd.

Droom

“In september 2019 gingen we open. Niet veel later moesten we onze deuren alweer sluiten”, legt Wendy uit. “Dat was verschrikkelijk. Maar goed, we zijn er nog en gaan gewoon door.” Even zag Wendy daarmee een grote droom in duigen vallen. Want de in Soerendonk woonachtige eigenaresse wilde al langer een eigen winkel openen, maar tot 2019 was ze enkel actief op de beurzen met het verkopen van grotere figuren.

Wendy: “Het is een wereld apart, dat modelbouwen. Wereldwijd zijn daar wedstrijden in. Maar die beurzen zijn toch wel heel zwaar en ik wilde graag een winkel beginnen. Ik was afgekeurd en zat in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Ik had een dubbele longembolie, kreeg astma en nierfalen. Ik kan niet voor een baas werken, want ik heb goede en slechte dagen. Maar ik dacht: ik kan wel íets.” Zo ontstond het idee om van haar hobby haar beroep te maken.

Wierook voor de lekkere geur

Nu verkoopt Wendy in haar winkel miniaturen en alles om aan dat te kleden. Denk bijvoorbeeld aan verf en lijm, maar ook dingen om de wereld ‘aan te kleden’. “En we verkopen wierook”, vertelt de eigenaresse. “Vroeger ging ik altijd met Frank mee naar modelbouw- en gamingwinkels en daar stonk het altijd zo ontzettend. Altijd een muffe lucht. Dus ik zeg: ‘we gaan wierook erbij doen en verkopen’. Nu zijn we de enige modelbouwwinkel in de hele wereld die lekker ruikt”, zegt ze lachend.

Wendy vindt het belangrijk om te benadrukken dat Wendy’s Miniatures meer is dan een winkel. “Het heeft ook een grote sociale functie. Mensen kunnen hier komen schilderen, spelen en gamen. We hebben een grote vaste klantenkring. Vorig jaar een keer twee weken vakantie en toen waren de klanten in paniek. Ze gunnen het ons, maar ze misten ons. Ook omdat die mensen een gezamenlijke hobby hebben om over te praten. Ze kunnen daar uren over babbelen. En dan delen we tips aan elkaar. Dat is leuk.”

Online en openingstijden Wendy’s Miniatures

Wendy’s Miniatures in Budel is ook online actief. Wil je langskomen in de winkel, dan kan dat op dinsdagavond en donderdagavond van 18.30 tot 22.00 uur. En op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. “En af en toe op zondagen als we events hebben bijvoorbeeld”, sluit Wendy van Schaijk af.

Dit verhaal is onderdeel van een serie in samenwerking met Gewoon in Budel. Neem een kijkje op onze speciale pagina voor alle artikelen!

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie