Luister
muziek
27 Mei 2024 15:51
Deel dit artikel:

Zo pakt waterschap De Dommel hoogwater aan: 'We zetten alles op alles om het hoofd te bieden'

Bas Peeters van waterschap De Dommel reageert op de hoge waterstanden in onze regio. "In deze uitdagende tijd, waarin velen geconfronteerd zijn met de gevolgen van hoogwater, wil ik mijn waardering uitspreken voor de veerkracht en het geduld van iedereen die getroffen is. Het waterschap zet alles op alles om het hoofd te bieden aan de huidige hoogwatersituatie in de Kempen. Medewerkers van ons waterschap zijn volop in de weer met diverse maatregelen om verdere overlast te minimaliseren."

cranendonck24
  / Waterschap De Dommel
  • Beeld - Marion Caris
Advertentie

Hier een overzicht van de genomen stappen door waterschap De Dommel:

"We maaien sommige watergangen eerder dan gepland om de doorstroom van water te versnellen. Waar nodig zijn stuwen maximaal geopend om het overtollige water zo snel mogelijk af te voeren.

Speciale hoogwatergeulen zijn op kritieke plekken ingezet om het water efficiënt om te leiden en de druk te verlagen. Dat is een uitdaging, want sommige gebieden met extreme wateroverlast kenmerken zich door weinig verval en bevinden zich in een vennengebied, wat deels verklaart waarom de situatie hier extreem nijpend is.

Het waterschap heeft de calamiteitenorganisatie opgeschaald en gebruikt alle beschikbare middelen optimaal. De focus ligt momenteel volledig op het beperken van de overlast. Een uitgebreider onderzoek naar de oorzaken van de huidige wateroverlast en herstelprojecten is gepland voor later in het tweede kwartaal.

Voor de toekomst werkt Waterschap De Dommel aan de ontwikkeling van een robuust watersysteem dat zowel in droge als in natte periodes weerbaar is. Er is nog een uitdagende weg te gaan, maar onze inzet toont de toewijding aan een veiliger en duurzamer waterbeheer."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie