Luister
muziek
23 Augustus 2024 21:31
Deel dit artikel:

Brabantsedagvlag in Valkenswaard? 'Samen meedoen met alle groepen is het belangrijkste'

Bij de kruising tussen de Leenderweg, De Smelen en Den Haas hangt een merkwaardige vlag te wapperen. Binnen een witte cirkel staan de rode letters 'VK' en de witte letters 'VG'. Verder het jaartal 1974. De vlag zelf is paars. Weet jij de betekenis?

cranendonck24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Ruud van Meijl, de eigenaar van de vlag, zegt: “De vlag is van VriendenKring Van Gaal. Het is één van de zestien vriendengroepen van de Brabantsedag in Heeze. VKVG is dus de afkorting van VriendenKring Van Gaal.”

Kippenvelmoment

Ruud vertelt dat de club vijftig jaar geleden is opgericht door de Familie Van Gaal uit Heeze. “Dit jaar doet de vriendenkring dus voor de vijftigste keer mee”, zegt hij trots. “Heb je trouwens het krantenartikel van 19 augustus gezien?” Dan blijkt dat Roy de Leijer over de jubilerende groep een mooi verhaal heeft geschreven onder de titel ‘Vriendenkring Van Gaal aast op kippenvelmoment.’ Ruud vervolgt zijn verhaal en zegt dat de groep ongeveer honderdtachtig leden heeft.

Hoe ben je als Valkenswaardenaar bij de Brabantsedag terechtgekomen? Ruud: “Ik kom zelf van Valkenswaard maar ons moeder komt van Heeze. Van kleins af aan gingen we al kijken in Heeze, samen met mijn broertje, vader en moeder en opa en oma. Via drie kameraden ben ik in 2017 mee gaan bouwen en ben in 2018 lid geworden van de VKVG.” De activiteiten die Ruud meestal doet zijn timmeren, zagen en verven. “Maar natuurlijk drinken we halverwege de avond gezellig een bakje koffie.”

Bouwgroepen

Hij weet bovendien te vertellen dat iedere vriendenkring wel een eigen logo en een eigen vlag heeft en dat alle straten in Heeze nu vol hangen met vlaggen van de bouwgroepen. Dat geeft begin augustus al meteen sfeer. Als je het dorp binnenrijdt, voel je meteen dat er wat leeft. Zeker na het Openingsfeest wat afgelopen zaterdag traditiegetrouw acht dagen voor de parade plaatsvindt.” Als je hem succes wenst voor de optocht van aanstaande zondag, zegt hij tenslotte: “Het meedoen met alle groepen bij elkaar is uiteindelijk het allerbelangrijkste.” 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie