Luister
muziek
26 juni 2020 - 16:01
Deel dit artikel:

Kijkje in de keuken van dorpsblad Zurrik Actueel: ‘Samenwerken en informeren’

Zo’n zeven jaar geleden ontstond tijdens de bijeenkomst van Dorpsraad Zurrik het idee om een dorpsblad op te zetten voor de inwoners van Soerendonk. De Heraut (het kerkblad) stopt net met uitgeven, maar een aantal enthousiaste mensen zoals Rie-Jeanne Ras en Henk Aarts willen tóch dat dorpse verbindende gevoel versterken door een specifiek op Soerendonk en zijn inwoners gericht blad op te richten: Zurrik Actueel.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Hennie Roosen
Advertentie

“Het idee is geboren maar het duurt tot maart 2014 voordat de eerste editie van Zurrik Actueel daadwerkelijk uitgegeven wordt”, vertelt Rie-Jeanne. “Vooral voor wat oudere mensen is een blad, dat zij als krant kunnen lezen, over hun eigen dorp fijn. Zeker toen de Heraut wegviel. We zijn met een clubje mensen vanuit de Dorpsraad begonnen. Daarna breidde de club zich uit. Nu zijn we met acht vrijwilligers om de edities te maken.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets Apple | Android

Zurrik Actueel wordt vier keer per jaar aan het einde van elk kwartaal uitgegeven. “We faciliteren wat de inwoners van Soerendonk willen”, zegt Jeanne Roefs. “We roepen inwoners op om hun verhalen te delen, we benaderen mensen met bijzondere hobby’s, opmerkelijkheden of juist frustraties.” Fred Smits voegt daaraan toe: “Maar we willen het wel luchtig houden, fris en kleurrijk. Geen lange verhalen.” Ook Fred is al een tijd vrijwilliger. Er is een Dropbox opgezet waarin de verhalen verzameld en uitgekozen worden. “Mond-tot-mondreclame en oproepjes in de edities zelf of via Facebook, overal kunnen we de verhalen vandaan halen”, zegt Rie-Jeanne.

“We vergaderen acht keer per jaar, waarin we in de eerste vergadering bespreken wat we willen, hoe we dat willen, wat we hebben en hoe we dat invullen. Op de tweede vergadering kijken we wat we hebben. Want een week erna gaat alles al naar de drukker”, aldus Rie-Jeanne. “De kosten van de opmaak en de drukker worden betaald vanuit het ophalen van oud papier, maar voor de rest is alles op vrijwillige basis.”

Vaste rubrieken in Zurrik Actueel

“We hebben een aantal vaste rubrieken, zoals bijvoorbeeld de column van Arian Compen, het ‘(K)interview’ waarin kinderen een soort van documentaire maken met juffrouw Ellen van basisschool Sint Joan, ‘de pen van’ waarin kinderen over hun opa en oma vertellen en de strip Mellever van Stijn de Groot om de edities mee te vullen”, gaat Rie-Jeanne verder. Henk geeft aan: “Ook via de Facebook-pagina kunnen de inwoners materiaal aanleveren. Al zoeken we momenteel wel mensen die deze pagina bij zouden willen gaan houden.’’

“Onze motivatie voor dit blad is echt het verbinden van de inwoners van Soerendonk, samenwerken, samen wat doen en informeren. Momenteel zouden we eigenlijk aan de Kermis-special werken, maar aangezien de kermis helaas niet doorgaat, werken we nu aan een zomerspecial,” vertelt Rie-Jeanne. “We werken ook ooit met thema’s. Het is net wat er speelt in Soerendonk. De actualiteiten komen vaak vanuit de dorpsraad.”

Verhalen en nieuws uit Soerendonk delen

Henk eindigt met nogmaals een oproep aan de inwoners van Soerendonk om hun verhalen te blijven delen. Informatie hierover kan worden ingewonnen via info@zurrikactueel.nl of via de Facebookpagina.

Foto: Staand v.l.n.r.: Tiny Schellekens, Henk Aarts, Stijn de Groot, Jeanne Roefs
Zittend v.l.n.r.: Rie-Jeanne Ras, Fred Smits en Sanne Groenen. Arian Compen ontbreekt op de foto

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie