Luister
Live
10 december 2020 - 17:00
Deel dit artikel:

Koninklijk predicaat Hofleverancier voor Budelse Brouwerij

De Budelse Brouwerij is donderdagmiddag koninklijk onderscheiden met het predicaat 'Hofleverancier'. Het 150-jarige bedrijf achter Budels Bier is de eerste in gemeente Cranendonck dat dit ontvangt.

cranendonck24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Sandy van der Sanden

De koning kan het predicaat toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio. Daarnaast moeten ze 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. En dat is bij de Budelse Brouwerij dus allemaal het geval. Daarom kreeg directeur Carine Arts donderdagmiddag het predicaat overhandigd uit handen van burgemeester Roland van Kessel.

Het is een familiebrouwerij met een eeuwenoude historie. Sinds 1870 is de brouwerij gevestigd in het centrum van Budel. De brouwerij is opgericht door overgrootvader Gerardus Arts, onder de naam 'de Hoop'. De zoon van de oprichter zette de brouwerij voort en had de leiding in het begin van de vorige eeuw. In 1942 volgde de derde generatie, Gérard Arts, hem op. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij de brouwerij verder uit en zorgde voor een solide basis voor de huidige brouwerij. Tegenwoordig wordt de brouwerij geleid door de vierde generatie. Dat zijn Carine, Gerard en Harry Arts.

Interview
In september sprak Cranendonck24 met Harry Arts over het 150-jarige bestaan van de brouwerij. Waar het pakweg twintig jaar geleden nog veel meer om pils draaide, is de tendens meer en meer aan het verschuiven naar speciaalbier. Dat merkt ook de Budelse Brouwerij. “Wij hebben daarop ingespeeld. Vroeger was het assortiment veel beknopter. Maar er is heel veel mogelijk met het brouwen van bier. In de basis is het allemaal hetzelfde, maar het ligt eraan wat je eraan toevoegt.” De brouwerij heeft nu een assortiment met 22 verschillende bieren. “Maar nog altijd wordt er veel pils gedronken, hoor”, zegt Harry. “En dat komt allemaal hier uit de ketel in Budel.” Lees het hele interview HIER.

500 bedrijven
Het predicaat 'Hofleverancier' geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren. Op dit moment mogen zo'n 500 bedrijven zich Hofleverancier noemen. De Budelse Brouwerij voegt zich dus in een bijzonder rijtje.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug