Er is nog steeds geen duidelijkheid over toekomst van jongerencentrum Harlekyn in Maarheeze. "Het gedoe rond Harlekyn houdt aan", zegt Cranendonck Actief. De partij wil openheid van zaken. "Zo niet, dat gaan wij een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) om alle informatie boven tafel te krijgen."
Eind december 2020 kreeg de gemeenteraad de mededeling dat de gemeente een drietal panden had verkocht aan een lokale vastgoedondernemer. In een van die panden zit JC Harlekyn. "In de aanloop naar dit besluit hadden wij al kritische vragen gesteld. De gemeente verkoopt toch ook niet de panden van de Borgh of de Smeltkroes en waarom dan wel het pand waar Harlekyn in zit? Toch hield wethouder Kuppens voet bij stuk", zegt een kritisch Cranendonck Actief. "De gemeente zou alle kosten betalen. De nieuwe eigenaar wilde meer huur ontvangen en er waren extra investeringen nodig om het jongerencentrum af te scheiden van de rest van het gebouw aan de Hoge Weg. Het bestuur van Harlekyn werkte hier aan mee en niets leek de verdere toekomst in het bestaande pand in de weg te staan. Toch duurde en duurde het maar."
Er volgden nieuwe vragen van onder meer Cranendonck Actief. Toen bleek dat er op het moment van verkoop nog geen definitieve afspraken waren gemaakt tussen de nieuwe eigenaar, de gemeente en Harlekyn. Aanvankelijk sprak het college sussende woorden: 'de koper en Harlekyn waren in goed overleg met elkaar en daar zouden partijen zeker uit komen'. Maar nu, ruim een jaar na de verkoop, liggen er nog altijd geen afspraken vast over de hoogte van de huur, de huurperiode en de investeringen die gedaan moeten worden.
"Wat is er aan de hand?", vraagt de partij van lijsttrekker Koen van Laarhoven zich af. "De nieuwe eigenaar wil nog maar voor maximaal tien jaar verhuren aan Harlekyn en wil de huur uiterlijk 31 december 2029 eenzijdig op kunnen zeggen. Harlekyn zelf is heel tevreden over het pand en de plek waar ze al meer dan veertig jaar zitten. Natuurlijk, niemand kan in de toekomst kijken, maar nu al meewerken aan een huuropzegging over tien jaar, dat wil het bestuur niet."
Ook vindt Cranendonck Actief dat de gemeente het zichzelf onnodig moeilijk heeft gemaakt. In de wet ligt vast dat bij de verkoop van een pand de bestaande afspraken met een zittende huurder gerespecteerd dienen te worden. "Of zijn er informeel andere afspraken gemaakt tussen college en koper? Waar komt ineens die termijn van tien jaar vandaan? Waarom steunt het college de koper in zijn pogingen aan Harlekyn een nieuw en duurder huurcontract op te leggen? Terecht dat Harlekyn zijn handtekening nog niet heeft gezet, daarom duurt dit gehannes al bijna twee jaar", aldus de Cranendonckse partij.
Volgens gemeenteraadsleden Koen van Laarhoven en Karel Boonen is de oplossing simpel: "De koper moet het bestaande huurcontract tussen gemeente en Harlekyn gewoon overnemen. De gemeente en de koper konden weten dat de wet zo in elkaar zit. En de gemeente heeft een grote fout gemaakt door het pand te verkopen zonder sluitende afspraken te maken over de verhuur. Nu heeft de gemeente geen middel meer in handen om de nieuwe eigenaar tot een redelijke opstelling te dwingen."
Cranendonck Actief heeft over deze zaak meerdere keren vragen gesteld. "Steeds krijgen we kleine stukjes informatie. Maar niet alles." In de raadsvergadering van 8 februari zullen zij het college vragen volledige openheid van zaken te geven. "Zo niet, dat gaan wij een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur om alle informatie boven tafel te krijgen. Dat zou toch niet nodig moeten zijn."
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android