Luister
muziek
27 april 2022 - 06:02
Deel dit artikel:

Verderest vestigt zich in pand van Boerenbond in Budel: 'Locatie vinden was niet eenvoudig'

Twaalf jaar geleden heeft Stichting Verderest zich gevestigd in de gemeente Cranendonck, in Budel. Ondertussen hebben zij ook een vestiging in Valkenswaard en wordt er samengewerkt met de A2-gemeentes in onze regio. Nu zetten ze de volgende stap en verhuizen naar het pand van de Boerenbond aan de Nieuwendijk. We spreken met oprichtster van de stichting, Marina Liebregts.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Harm van Leuken
Advertentie

"Het motto van toen is nu nog steeds actueel en belangrijk: ‘Wij gaan verder met de rest en maken er weer iets moois van'", vertelt Liebregts. "Ons (bruikbare) afval krijgt een tweede leven en daarnaast bieden we werkplekken."

Samenwerking

Verderest is een laagdrempelig leerwerkbedrijf waar mensen op hun eigen niveau met hun kennis en enthousiasme, maar ook met een eventuele beperking of leerbehoefte, kunnen werken aan hun toekomst. Liebregts: "De samenwerking met de A2-gemeentes en de werkbedrijven van Ergon en Risse zorgt voor een groot werkgebied. De verwerking van het afval, of liever gezegd 'de grondstoffen', wordt verdeeld over de filialen, waarmee werkplekken worden gecreëerd en schaalvergroting zorgt voor een efficiënte werkwijze. Dit heeft ruimte nodig. Zo beschikken wij over een houtwerkplaats waar kasten en dergelijke gerenoveerd worden. Van sloophout worden nieuwe meubels gemaakt. Er is een naaiatelier waar tijdens de naailes ook Nederlandse les gegeven word om mensen uit een sociaal isolement te halen."

Huurcontract

Het huurcontract van het pand in Budel verloopt. De stichting is dan al een jaar zoekende naar een nieuwe locatie. "Door de grootte van de onderneming is dat niet eenvoudig", vertelt Liebregts. "Door alle werkzaamheden, de behoefte aan dat werk en de opslagruimte naast de winkel is niet iedere locatie geschikt. De activiteiten en de winkel zelf hebben ruimte nodig. Toen het bericht bekend werd dat de Boerenbond ging sluiten, ben ik er meteen ingesprongen en zijn de onderhandelingen gestart. Nog altijd zijn niet alle benodigde vergunningen binnen, maar het ziet er nu naar uit dat dit op korte termijn gaat gebeuren en de gemeente toestemming gaat geven om op deze locatie de kringloopwinkel en de recycle-activiteiten toe te staan.”

Verhuizing

De planning is kort en strak. Naar verwachting begint de verhuizing al over een paar weken. De winkel in de Nieuwstraat in Budel blijft geopend tot de officiële openingsdatum van de nieuwe winkel, naar schatting de eerste week juni. Dan zal er een feestelijke opening plaatsvinden.

Verderest is altijd op zoek naar vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld timmermannen die hun vak willen doorgeven aan enthousiaste mensen. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie