Luister
muziek
3 augustus 2022 - 15:54
Deel dit artikel:

Ted is vrijwilliger bij de bieb in Maarheeze: 'Je kunt je nuttig maken voor de maatschappij'

Ted van Herpen is een van de gepassioneerde vrijwilligers van de bibliotheek in Maarheeze. Na een druk werkleven, stort hij zich nu op het vrijwilligerswerk. Wij spreken hem hierover.

cranendonck24
  / Tilly van Cranenbroek-van Asten
Advertentie

Ted is ruim tien jaar gepensioneerd. Hij heeft een heel actief leven gehad. Vroeger is hij begonnen bij Provinciale Waterstaat in Utrecht. Ted heeft hier vijf jaar gewerkt. Toen is hij overgestapt naar de Heidemij in Arnhem. Na twaalf jaar was er weer een switch en Ted werd wethouder in Veenendaal en ook deze functie heeft hij twaalf jaar bekleed. Ted zijn laatste job, die hij tien jaar heeft vervuld, was directeur bij De Vereniging Stadswerk Nederland in Ede. Het woonadres van Ted en zijn echtgenote was Veenendaal. Tot twee jaar geleden. Toen zijn zij in Maarheeze komen wonen. Ted en zijn vrouw zijn allebei Brabanders. “Het voelde als thuiskomen”, zegt Ted.

Ruim een jaar geleden is Ted begonnen met vrijwilligerswerk bij Bibliotheek De Kempen in Maarheeze. Men zocht vrijwilligers bij deze bieb en Ted wilde zelf iets gaan doen om mensen te helpen en dienstverlenend bezig te zijn. Het was wel tweezijdig; Ted is begonnen in de coronatijd. De bieb was gesloten en daarom minder contact met de mensen.

Allerhande werkzaamheden

Op een andere manier konden de medewerkers van de bieb toch dienstverlenend bezig zijn. De reserveringen en de vragen die binnenkwamen, beantwoorden via internet. De boeken klaarleggen voor de mensen, die ze op kwamen halen. Zorgen dat de bieb netjes was. Zorgen dat de boeken bij terugbezorgen weer goed op hun plek kwamen te liggen. De tijdschriften, die waren uitgeleend, weer op datum werden teruggelegd.

Maar nu is de bibliotheek in Maarheeze weer open. "Daardoor is dit vrijwilligerswerk toch fijner. Je kunt de mensen echt helpen met het uitlenen en de keuze maken van de boeken", vertelt Ted. "Willen ze een spannend boek of een roman? En af en toe de mensen digitaal helpen en behulpzaam zijn voor wie dit nodig heeft." Als dit lukt, gaan de mensen tevreden weg. Dan krijgt Ted daar een blij gevoel van. Op de leestafel weer tijdschriften en kranten leggen, die de mensen in de bieb kunnen lezen, dat hoort bij het werk. Hoewel er van de leestafel weinig gebruik wordt gemaakt.

Organiseren

De bibliotheek in Maarheeze is twee ochtenden per week open. De dinsdag- en donderdagmorgen. Er werkt dan een vaste kracht en een vrijwilliger. Ted werkt de donderdagochtend. Het talent van Ted is een stukje organisatie. En ten dienste van de klant zich openstellen en invoelen wat een persoon wil. Dit geldt in feite ook voor alle type werkzaamheden, die Ted in het verleden heeft gedaan. Het leuke is dus om samen met de betaalde kracht zo’n bibliotheek te runnen.

Je leert van vrijwilligerswerk. In dit geval specifiek werk voor de bieb. Je werkt met materiaal waar je kennis van moet hebben. Welke boeken en tijdschriften er zijn en waar ze staan, zodat je de bezoekers van de bieb kunt helpen. Proberen te bewerkstelligen en mensen enthousiast te maken voor de bieb, zodat men meer gaat lezen, hoort er ook bij. Ted: “Het zou goed zijn als nog meer mensen gebruikmaken van de bibliotheek. Als men er is, waardeert men het ook. De mensen kunnen altijd boeken bestellen uit andere bibliotheken. Als gemeenschap moet je zuinig zijn op voorzieningen die je hebt."

Iets doen zonder winstbejag

Je kunt achter de geraniums gaan zitten of je kunt je nuttig maken voor de maatschappij. Volgens Ted is het voor de motivatie goed om structureel vrijwilligerswerk te doen. Een stukje regelmaat creëren is nuttig voor jezelf. En erg prettig voor de organisatie. Vaste krachten kunnen altijd extra hulp gebruiken. "En een vrijwilliger is iemand die bereid is om iets voor anderen te doen zonder winstbejag", zegt Ted.

Ted heeft vroeger al vrijwilligerswerk gedaan. Hij was begeleider en trainer van de jeugd bij de hockeyclub, waar hij zelf veel hockeyde. Het leuke van vrijwilligerswerk doen bij de jeugd was dat je hier de meest spontane reacties kreeg. Zijn motto is dan ook: "Als mensen er tijd voor hebben en de motivatie, dan zou het vrijwilligerswerk meer mogen dan dat je nu ziet. Uitzonderingen daargelaten. In principe zouden mensen zich dienstbaar moeten opstellen voor de gemeenschap."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie