Luister
muziek
8 augustus 2022 - 09:19
Deel dit artikel:

Schooldirecteur Johan Kapteijns maakte zich hard voor voortgezet onderwijs in Budel

Johan Kapteijns is bij velen vooral bekend als de oud-directeur van de Budelse R.K. Mavo Sint-Oda. In dit verhaal gaan we dieper in op de markante man. Hij was heel belangrijk voor het behoud van voortgezet onderwijs in Budel.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Johan werd geboren op 22 april 1938 in het Eindhovense stadsdeel Gestel. Hij trouwde in 1965 met Baps van Soest uit Budel en woonde aan de Maarheezerweg in Budel, daar waar de hele familie Van Soest woonde. Johan en Babs kregen twee zonen, Arjan en Jeroen.

Van basisschool naar mulo

Na zijn opleiding aan de kweekschool begon Johan als leerkracht op de Maria Reginaschool in Eindhoven. Hij behaalde in 1960 de hoofdakte. Na vijf jaar, waarin hij en passant nog zijn MO Frans behaalde, kwam Johan te staan aan een basisschool in Weert, waarna hij in 1966 als leraar kon beginnen op de mulo in Budel.

Vertrouwensfunctie

In 1968 ging hij, bij de invoering van de Mammoetwet, tevens de functie van decaan vervullen, waardoor hij zich een dag per week mocht ‘uitroosteren’ voor contacten en overleg met de leerlingen en hun ouders. Een soort vertrouwensfunctie waar velen nog goede herinneringen aan bewaren.

(Adjunct-)directeur

Johan Kapteijns werd in 1972 benoemd tot adjunct-directeur van Mavo St. Oda. Frinz Slenders was op dat moment directeur. In 1975 wisselden zij beiden van functie. Een unieke situatie met wederzijdse maar ook algemene instemming van leerkrachten en bestuur.

Behoud van voortgezet onderwijs in Budel

In 1993 vond een fusie plaats met de LTS tot het Grenslandcollege, waarbij Johan Kapteijns één van de twee directeuren werd. Toen het voortgezet onderwijs in Budel dreigde te verdwijnen, behoorde Johan tot de mensen die op de barricaden stonden om dit voor Budel te behouden. Dat resulteerde uiteindelijk in het Junior College, een dependance van het Bisschoppelijk College in Weert. Johan werd toen de locatiedirecteur van de vestiging in Budel en werd tevens lid van het gezamenlijke managementteam.

Gezondheidsproblemen

Johan kreeg in die periode ook te kampen met gezondheidsproblemen. In 2000 stopte hij op 62-jarige leeftijd met zijn werkzaamheden, omdat hij gebruik kon maken van de prepensioenregeling. Met zijn gezondheid ging het jarenlang op en af. Johan Kapteijns overleed op 3 maart 2010 op 71-jarige leeftijd.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie