Luister
muziek
12 september 2022 - 05:53
Deel dit artikel:

Viaduct Maarheeze geen doorn in het oog meer: 'Erg bijzonder'

Het viaduct in Maarheeze is zondag heropend door burgemeester Roland van Kessel. Dit gebeurde in het weekend van de Open Monumentendag. Want dat het viaduct voortaan een Monument is, daar zal niemand aan twijfelen na een grondige metamorfose.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Sandy van der Sanden
Advertentie

Een achtkoppige werkgroep met mensen uit Cranendonck en omstreken zijn na twee jaar tevreden. Het eenvoudige viaduct, welke een tweedeling veroorzaakt in Maarheeze, heeft een nieuw jasje gekregen om zo tot verbinding tussen de Maarheezenaren te komen. “Ik werd benaderd door de voorzitter van de werkgroep, Jan Valkenburg, om met een plan van aanpak omtrent het viaduct te komen,” vertelt Brigitte de Bont van Bontjes’ Oog voor Detail, grafisch ontwerp. “Dit viaduct was meerdere Maarheezenaren al een tijd een doorn in het oog en we wilden hier dan ook iets mee gaan doen. Verbinding en een einde aan de tweedeling en hiermee ging ik dan ook enthousiast mee aan de slag, samen met de rest van de werkgroep.”

Thema’s

Weken zijn de graffitikunstenaars Jasper van Seggelen en Gart Smits bezig geweest om de wanden kleurrijk te beschilderen zodat het voorheen toch ietwat grauwe viaduct een ware renovatie heeft ondergaan. Er zijn vier thema’s aangehouden die verband houden met Maarheeze zelf. Natuur, met hierin het IVN en de natuur in Maarheeze centraal. Sport, met hierin natuurlijk de Mijl van Mares in de spotlights, geschiedenis met kasteel Cranendonck en de achtergrond van Maarheeze. En muziek, welke altijd verbindt door bijvoorbeeld de blaaskapel en de Harlekyn. “We hebben een ridder toegevoegd, als een soort beschermheer van kasteel Cranendonck”, vertelt Brigitte lachend.

QR-codes

De Heemkundekring heeft een groot deel van de informatie kunnen aanleveren die terug te vinden is in de foto’s die op het viaduct aangebracht zijn. En ook Maarheezenaren zelf hebben enthousiast foto’s aangeleverd. De werkgroep is weken bezig geweest met uitzoeken en plakken, en daarnaast er zijn QR-codes aangebracht die de achtergrond van de foto’s vertellen. “Je wordt verwezen naar de website maarheezeonderweg.nl als je de QR-Codes scant,” vertelt Brigitte.

“Deze website vertelt je van alles over de foto’s, daarnaast kun je zelf informatie aanleveren en selfies plaatsen die misschien dan op de site gezet kunnen worden. Dit brengt de foto’s tot leven, er is meer interactie en het is meer eigen. Hierdoor willen we mensen samenbrengen.”

Heropening

Burgemeester Roland van Kessel opent feestelijk het viaduct welke nu als een waar monument door het leven kan gaan. “Het is fantastisch geworden. Mensen kunnen nu verhalen gaan toevoegen”, vertelt Van Kessel. “Ik wandelde hier zelf laatst langs en toen sprak iemand mij aan dat één van de foto’s zijn ouderlijk huis was, waarin hij opgegroeide. Erg bijzonder.” Zo blijft de historie levend. “In november komen hier letspots, welke zijn uitgevonden in Maarheeze dus dat is ook bijzonder”, voegt Jan Valkenburg nog toe.

Voor de kinderen is de schminkstand een leuke toevoeging en de bijzondere diertjes uit het water van de Aa bij de stand van het IVN zijn populair. Één van de jongste bezoekers, Maud van Laarhoven, vindt het allemaal wel mooi om te zien. Het muzikale gedeelte is door Bloaskapel Maarheeze verzorgd en ook het gilde maakt een opwachting. Door het mooie weer een goed bezochte heropening.

Brigitte voegt nog toe dat mensen via de site hun verhalen kunnen blijven delen om zo mooie informatie te verzamelen. Het viaduct in Maarheeze is niet langer een doorn in het oog, maar een monument om, als inwoner van Maarheeze, trots op te zijn.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie