Zoals aangekondigd bij zijn laatste bezoek op 7 juli kwam staatssecretaris Eric van der Burg woensdag informeren naar de stand van zaken rondom het azc in Budel. In het bijzonder de overlast die ervaren wordt door inwoners van de gemeente Cranendonck. Hij ging in gesprek met inwoners.
Burgemeester Roland van Kessel en wethouder Hennie Driessen spraken ook met de staatssecretaris over de situatie rondom het azc. Ook ging de staatssecretaris in gesprek met inwoners. Zij konden hun zorgen uiten over de huidige overlast en hun opinie geven over de opvang van asielzoekers in Cranendonck. Er is ook gekeken naar de toekomst. In 2024 verloopt immers de ontheffing op het bestemmingsplan voor de huidige locatie.
Burgemeester Van Kessel kijkt tevreden terug op de gesprekken: “De inwoners waardeerden de mogelijkheid om met de staatssecretaris in gesprek te gaan. Nu moet eerst de rust in Cranendonck terugkeren, voordat constructief gesproken kan worden met onze inwoners, hoe de toekomst eruit gaat zien. De gesprekken van vandaag dragen daar zeker aan bij.”
Om de overlast structureel aan te pakken is een goede samenwerking tussen COA, de gemeente en het Rijk noodzakelijk. Om die reden schoof vandaag ook Rinus Otte, procureur-generaal van het Openbaar Ministerie (OM), bij de gesprekken aan. Staatssecretaris Van der Burg: “Een landelijke aanpak van de asielproblematiek, beleidsmatig en juridisch, is een belangrijke voorwaarde om de overlast structureel aan te pakken. Dat komt bovenop het intensiveren van de bestaande maatregelen in Cranendonck en de toegezegde investering in de opvanglocatie.”
In het najaar is een nieuw overleg tussen de gemeente, ministerie en het COA gepland om de voortgang te bespreken.
Daarnaast zijn er door Harm van Leuken en Peter Looijmans nog kritische vragen gesteld namens de inwoners van gemeente Cranendonck. Op deze vragen kon niet direct antwoord gegeven worden, maar er volgt een schriftelijk antwoord. "Wij waren erg blij waren met het gesprek, maar helaas geen toezeggingen kregen ondanks dat we gepoogd hebben om buiten de dwangmaatregel te vallen mocht die er door komen." Daarmee doelt het tweetal op de mogelijke maatregel om gemeenten de verplichting op te leggen om asielzoekers op te vangen. Zij willen graag dat gemeente Cranendonck daarvan weerhouden wordt.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android