Luister
muziek
12 juli 2023 - 08:28
Deel dit artikel:

Meerderheid raad stemt in voor sluiting van aanmeldstraat bij azc, maar niet zonder tegenspraak

Een meerderheid van de gemeenteraad van Cranendonck heeft zich dinsdagavond achter het voorstel van CDA geschaard om de COL (centrale ontvangstlocatie) bij het asielzoekerscentrum in Budel te sluiten.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Gemeente Cranendonck
Advertentie

ELAN diende nog een amendement in en daarmee is CDA Cranendonck akkoord gegaan. Daarmee is een meerderheid in de raad behaald en het voorstel van CDA aangenomen. Tien stemmen voor en zeven stemmen tegen.

Tegenspraak

VVD Cranendonck vond het voorstel niet werkbaar voor de verantwoordelijke wethouder en niet vergaand genoeg. "Wij willen nog steeds het uitgangspunt moet zijn dat we het azc sluiten", legt Jordy Drieman uit. "We willen niet de bestuursovereenkomst aanpassen, maar gewoon een nieuwe. Maar de meest principiële reden dat we dit voorstel niet steunen is: de wethouder is de uitvoerder, hij is degene die het moet gaan regelen."

Cranendonck Actief kan zich daarin vinden. "Wij hebben vertrouwen in de wethouder en het college dat de belangen van Cranendonck in z'n volledigheid worden meegenomen. We hebben de hoop dat ook het COA ziet wat er in het mega-azc aan de hand is", zegt Koen van Laarhoven.

Bart Kraaijvanger: "Ik geloof echt wel dat dit initiatiefvoorstel met goede intenties is geschreven. Jullie geven aan dat het sluiten van de COL ons op korte termijn gaat helpen. We weten dat we twee partijen nodig hebben voor een aanpassing (de gemeente en het COA, red.). We weten dus heel goed dat dit op de korte termijn niet gaat helpen. Het gaat gewoon lang duren. Het gaat niet helpen." Daar voegt Kraaijvanger aan toe: "Wat ik hier vanavond zie gebeuren, is dat we bijdragen aan de soap die we al langer hebben in onze gemeente. Profileringsdrang van partijen.

'Kijken wat wél mogelijk is'

CDA kwam eerder bij Cranendonck24 aan het woord over hun voorstel. Als sluiten van het azc in Budel geen optie is, kijk dan naar wat wél mogelijk is. Dat is het credo van CDA Cranendonck. Het verwijderen van de aanmeldfunctie van het asielzoekerscentrum aan de Randweg-Oost was het doel.

Sluiten van het azc

Fractievoorzitter Paul Coenegracht van het CDA zei tegen Cranendonck24: “Laat ik allereerst aangeven dat CDA Cranendonck niet tegen opvang is van mensen die huis en haard hebben moeten verlaten. We zijn vóór het sluiten van het huidige azc per 1 juli 2024. De overlast en het agressief gedrag is onacceptabel voor Cranendonck en haar inwoners.” De partij stelde dan ook in maart vorig jaar het geamendeerde initiatiefvoorstel ‘Stoppen met het azc’ voor. Die werd aangenomen. Coenegracht: “Tot op heden zijn er helaas geen zichtbare resultaten geboekt die de situatie rondom het azc lijken te verbeteren.”

In gesprek met COA

Met het sluiten van de COL hopen het CDA en de gemeenteraad van Cranendonck een volgende stap naar meer veiligheid rondom het azc in Budel te zetten. Het college van B&W gaat in de aankomende gesprekken met het COA aangeven dat een voortzetting van de centrale COL-opvang niet langer wenselijk is en het COA verzoekt tot sluiting.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie