Luister
muziek
13 Juli 2023 17:21
Deel dit artikel:

Aanvullende maatregelen bij station Maarheeze

FNV Spoor, NS en andere vakbonden hebben dinsdag 11 juli gesproken met de burgemeester van de gemeente Cranendonck en de politie over de sociale veiligheidssituatie rondom station Maarheeze. Op het station en het traject Eindhoven-Weert heeft het NS personeel al langer last van een overlastgevende groep inwoners vanuit het asielzoekerscentrum (azc) in Budel.

cranendonck24
  / FNV
Advertentie

Het gaat dan om een relatief kleine groep zogenoemde 'veiligelanders' welke zeer veel overlast, agressie en soms ook geweld plegen. In de afgelopen weken zien we een stijging van de incidenten en de ernst daarvan. NS loopt tegen de grenzen aan van wat ze kunnen en de situatie dreigt onhoudbaar te worden. De openbare orde is een verantwoordelijkheid van de gemeente. FNV Spoor, andere bonden en NS hebben bij de gemeente aangedrongen op extra maatregelen.

Zorgen kenbaar gemaakt

Itai Birger, directeur sociale veiligheid: "We hebben dinsdag uitgebreid gesproken met de burgemeester van de gemeente Cranendonck, zijn adviseur veiligheid en de politie. We hebben onze zorgen kenbaar gemaakt en met gebruik van voorbeelden aangegeven wat dit met collega’s doet. We zijn duidelijk geweest dat de veiligheid geborgd moet zijn voor collega’s en reizigers en dat er maatregelen genomen moeten worden. De burgemeester herkent en erkent de situatie, de problematiek raakt zijn hele gemeenschap. Om die reden heeft hij zelf ook een brandbrief gestuurd naar Den Haag. De burgemeester en politie begrijpen onze wens voor extra maatregelen en om te kijken wat we gezamenlijk nog kunnen doen. Op een aantal punten hebben we toezeggingen gekregen en een paar punten moeten binnen de gemeente nader worden besproken. Volgende week staat al een vervolggesprek gepland. Alle maatregelen moeten snel een verbetering laten zien, anders zullen er mogelijk zwaardere maatregelen genomen moeten worden."

Maatregelen

De afgesproken maatregelen zijn:

  • De gemeente heeft aangegeven dat gemeentelijke handhaving vanaf deze week op risico momenten (door ons aan te geven) aanwezig is op het station.

  • De politie (Landelijke Eenheid) blijft zo veel mogelijk inzetten op het traject Eindhoven-Weert en kijkt naar de mogelijkheid voor capaciteit uit andere regio’s.

  • De politie (Eenheid Oost-Brabant) heeft toegezegd vanaf deze week vaker langs te komen op het station. Wij hebben aangegeven graag gerichte acties te zien, dat wordt onderzocht.

  • Er is een verschuiving van capaciteit van de regionale politie nodig. Dit wordt deze week besproken binnen de eenheid en wordt daarna teruggekoppeld.

  • De burgemeester bespreekt het opleggen van bestuurlijke maatregelen zoals een samenscholingsverbod bij de ingang van het station en het vaker opleggen van een gebiedsverbod.

  • NS blijft 6 beveiligers per dienst inzetten op het station.

Doorpakken

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "Het is goed dat de burgemeester de problematiek waarin de NS’ers moeten werken erkent en dus extra politie inzet en maatregelen heeft toegezegd. Ook de staatsecretaris van Justitie erkent de situatie. Naast station Maarheeze en de lijn Weert-Eindhoven, neemt de agressie en geweld overigens in het hele Hoofdrailnet fors toe. Het is een maatschappelijk probleem waar naast de burgemeester en NS ook het demissionair kabinet echt moet gaan doorpakken."

Naast deze maatregelen blijft de aanpak bij de bron belangrijk en daar wordt ook op ingezet door alle partijen. Afgelopen woensdag 12 juli vond er bestuurlijk overleg plaats met de Staatssecretaris van Justitie & Veiligheid, ministeries Infrastructuur & Waterstaat en Justitie & Veiligheid over sociale veiligheid in het algemeen.

Meer urgentie en actiecomité voor sociale veiligheid

Dat is de uitkomst van het bestuurlijk overleg van woensdag 12 juli. In het overleg spraken de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en van Justitie en Veiligheid (J&V), NS, vakbonden en andere vervoerders over sociale veiligheid. Alle partijen maken zich zorgen over de sociale veiligheid van mensen die werken in het openbaar vervoer. Eelco van Asch, directeur Operatie en lid Raad van Bestuur: "In het overleg heb ik samen met de bonden duidelijk gemaakt waar collega’s mee te maken krijgen. Het water staat ons aan de lippen en er moet nu meer gebeuren op dit onderwerp. Beide ministeries herkennen en erkennen de problematiek waar NS’ers dagelijks mee te maken krijgen. Ook geven ze aan dat dit niet alleen in het openbaar vervoer speelt, maar binnen de hele maatschappij. De voortgang is ondanks eerdere besprekingen en brieven onvoldoende en daar moet verandering in komen. Onze collega’s en die van andere vervoersbedrijven verdienen perspectief en meer middelen om effectief te kunnen handelen. Ik ben blij met de erkenning, maar wil dat we snel resultaat boeken voor collega’s."

Gemaakte afspraken

  • Capaciteit is toegezegd binnen de ministeries I&W en J&V om meer snelheid te maken met de sociale veiligheidsmaatregelen in het openbaar vervoer, zodat de realisatie van de maatregelen naar voren kan worden gehaald.

  • Er komt een actiecomité met daarin I&W, J&V, politie en vervoerders, om de gewenste maatregelen sneller te implementeren en beter samen te werken met de verschillende partijen.

  • Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel & Migratie, gaat direct kijken hoe UvB’s aan reizigers zonder vaste verblijfplaats beter worden afgehandeld.

  • Vivianne Heijnen, staatssecretaris I&W, is verzocht om de deadline voor het toegankelijk maken van het Rijbewijsregister, zodat V&S-collega’s zelf identiteit kunnen vaststellen zonder tussenkomst van de politie, naar voren te halen. Deze was uitgesteld naar 2024, maar NS wil dit nog dit jaar gerealiseerd hebben.

FNV Spoor, NS en de andere vakbonden blijven scherp op de voortgang van de gemaakte afspraken en blijven hameren op de noodzaak ervan.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie