Luister
muziek
20 oktober 2023 - 06:11
Deel dit artikel:

Opvang Oekraïeners bij Maarheeze? Cranendonck reageert op keuze Heeze-Leende

Gemeente Heeze-Leende heeft het plan om Oekraïense vluchtelingen op te vangen bij landgoed Mariahoeve, vlakbij Maarheeze. Gemeente Cranendonck heeft na vragen van Cranendonck24 gereageerd op dit plan van de buurgemeente. "We hebben de gemeente Heeze-Leende gevraagd om aandacht te hebben voor zorgen en vragen van onze inwoners."

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Net als alle andere Nederlandse gemeenten heeft de gemeente Heeze-Leende de taak om extra opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Die taak is er vanuit de rijksoverheid neergelegd. In die zoektocht is de gemeente uitgekomen bij landgoed Mariahoeve, aan de Maarheezerweg. Hier willen ze opvang en huisvesting voor 150 mensen uit de Oekraïne realiseren. "We waarderen het dat de gemeente Heeze-Leende, net zoals de gemeente Cranendonck, de verantwoordelijkheid neemt voor deze maatschappelijke taak", zegt een woordvoerder van de gemeente Cranendonck tegen Cranendonck24.

Vertrouwen en zorgen

Verder meldt de gemeente Cranendonck: "We weten uit eigen ervaring dat het lastig is om geschikte locaties te vinden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. En we vertrouwen erop dat de gemeente Heeze-Leende zorgvuldig heeft bekeken welke locaties binnen de gemeente hiervoor het meest geschikt zijn. Aangezien de beoogde locatie dichtbij Maarheeze ligt, hebben we de gemeente Heeze-Leende gevraagd om aandacht te hebben voor zorgen en vragen van onze inwoners. En om onze inwoners op dezelfde manier als de inwoners van Heeze-Leende te informeren en te betrekken bij de plannen." Na berichtgeving over de mogelijke opvanglocatie, volgden diverse bezorgde reacties op social media. VVD Cranendonck stelde daaraan voorafgaand al vragen aan het college.

Waardering voor het nemen van verantwoordelijkheid

De gemeente Cranendonck heeft geen invloed gehad in de keuze die Heeze-Leende heeft gemaakt. "Het is aan de gemeente Heeze-Leende om te bepalen waar zij het beste opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen kunnen realiseren." Wel zegt Cranendonck zich te kunnen voorstellen dat sommige inwoners vragen en zorgen hebben. "We waarderen dat gemeente Heeze-Leende de verantwoordelijkheid neemt. De locatiekeuze is een zelfstandige aangelegenheid van de gemeenten."

Onderzoek

De gemeente Heeze-Leende doet de komende tijd een haalbaarheidsonderzoek naar landgoed Mariahoeve als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. "We zijn niet inhoudelijk betrokken bij het onderzoek. Dit onderzoek is een aangelegenheid van de gemeente Heeze-Leende", aldus Cranendonck. "We vertrouwen erop dat de gemeente Heeze-Leende dit zorgvuldig doet en alle relevante aspecten hierin meeneemt."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie