Luister
muziek
21 november 2023 - 05:18
Deel dit artikel:

De geluiden van Budel-Dorplein als muziek van Beethoven

We lopen rond de Looserplas op de Hoort in Budel-Dorplein. Het water kabbelt rustig tegen de oever. Het is net alsof het water fluistert. Tegen wie of wat, tegen de wandelaars? Hoor je het, het begin van de Pastorale van Beethoven, de zesde symfonie. De eerste violen zetten zachtjes in, net als het water. De muziek gaat een beetje crescendo. De wind blaast wat harder in de bomen, eeuwig zingen de bossen. Het zijn de altviolen en de cello’s die zich laten horen.

cranendonck24
  / Thierry d’Ensebroeck
Advertentie

We lopen verder tot in de bocht van de plas. Een eend kwaakt en de andere eenden sluiten erbij aan. Een gesnater waar je vrolijk van wordt. Het zijn de houtblazers van het orkest. De hobo’s en de klarinetten. Zo had Beethoven het tijdens zijn wandelingen door de natuur vaak gehoord. De sombere buien die hem vaak overvielen waren er niet. Het was rust in zijn hoofd. En dan kon hij echt genieten van de natuur.

Ganzen als trompet en trombone

Dan als een klaroenstoot gaat een van de ganzen los. De alarmroep. Ze vindt dat we te dichtbij komen. Het hele eskader ganzen doet mee. Ze zwemmen zo ver mogelijk naar het midden van de plas. Dicht bij elkaar is veiliger. Ze zijn de koperblazers die zich laten zich horen in het orkest. De ene gans is een trompet de ander een trombone.

Als we doorlopen wordt het geluid minder, decrescendo. Weinig gevaar te duchten van die wandelaars. Ook de bomen doen mee in het deminuendo. De wind wordt zwakker en ze zoemen zachtjes. Dan wordt de rust doormidden gescheurd. Een schel snerpend en tegelijk donderend geweld. De straaljagers van Kleine Brogel razen door de blauwe lucht. De pauken, de kleine trommen en zelfs de picolo’s doen hun best.

Dit heeft Beethoven nooit meegemaakt. Hij hoorde wel vaak het geschetter van de gaai. Als de rust is weergekeerd horen we hoog boven ons het gemiauw van twee buizerds. Rustig zweven ze op de termiek om elkaar heen. De fluiten in het orkest. En heel prozaïsch bromt in de verte de fabriek. Basso continuo. Het geluid dat er altijd is maar je niet altijd hoort. Het is niet zo erg als een snelweg langs je achtertuin.

Rondleidingen van cicerones

Maar als die zinkfabriek hier niet gekomen was eind 19de eeuw: geen Budel-Dorplein, geen Waals dorp met zijn karakteristieke huizen. Geen Cantine, geen beschermd dorpsgezicht, geen Prisonneke, geen rondleidingen door de cicerones (gidsen).

Wil je zo’n rondleiding met deskundige uitleg meemaken, kom dan zondag 26 november om 14.00 uur naar gemeenschapshuis De Schakel, aan de Sint Barbaraweg 1. De cicerones staan klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen. Rolstoel- en rollatorvriendelijk.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij de coördinator Wim Cremers, via telefoonnummer 0495-492598 of 0622961675, of mail naar ciceronesdorplein@gmail.com.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie